Spectacol dedicat Zilei Naţionale a Tătarilor din România

Tătarii din România vor serba mâine, 13 decembrie, pentru a opta oară, Ziua Naţională a etniei. Legea privind declararea zilei de 13 decembrie drept Ziua Naţională a Tătarilor din România a fost adoptată, în 2006, de către Camera Deputaţilor, la iniţiativa deputatului UDTTMR, Amet Aledin.

Cu ocazia zilei lor, în tot judeţul Constanţa – unde se află circa 90% din membrii comunităţii – se vor desfăşura manifestări cultural artistice, spectacole, lansări de carte, expoziţii etc.

La Mangalia, Uniunea Democrată a Turco-Tătarilor Musulmani din România a organizat, astăzi, la primărie, un scurt program de poezie în limba tătară, prezentat de copiii ce frecventează cursurile de limba tătară din localitate. Aceştia au fost însoţiţi de preşedintele Organizaţiei de Femei a UDTTMR Mangalia, Murtaza Fichiran, alături de profesorii de limba turcă şi tătară, Feihan Abdulgani şi Sercin Vuap. La finalul spectacolului, copiii au dăruit primarului Cristian Radu, gazda lor, două lucrări origami, realizate chiar de mâinile lor, reprezentând steagul României şi pe cel al tătarilor dobrogeni.

Tătarii din România – circa 30.000 de suflete – şi-au ales drept zi a lor 13 decembrie, pentru că, la data respectivă, în 1917, a avut loc Congresul Tătarilor din Crimeea (Curutai), moment în care s-a înfiinţat Republica Independentă a Tătarilor Crimeeni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*