28 martie 2024

Anul acesta, Muzeul de Arheologie va fi modernizat şi dotat cu vitrine securizate, antiseismice

Anul 2014, vine cu proiecte noi pentru Complexul Cultural ”Callatis”, conducerea instituţiei trecând pe agenda de lucru lucrări de reamenajare şi modernizare inclusiv pentru Muzeul de Arheologie. Directoarea complexului, dr. Tatiana Odobescu ne-a declarat că este vorba despre un proiect de rearanjare interioară şi exterioară a sediului muzeului. ”Intenţionăm să modernizăm şi să extindem muzeul prin crearea unui Centru de Studii Danubiano-Pontice, motivate de vechea tradiţie a cercetării arheologice a acestor zone şi funcţionarea la Mangalia a unei prestigioase Comisii Internaţionale pentru Promovarea Studiilor Indo-Europene şi Trace, între anii 1993-2001. Acest proiect se doreşte a fi unul de anvergură, implicând modificarea structurii expoziţiei de bază (vitrine securizate, antiseismice, crearea unui circuit de vizitare după criterii cronologice şi tematice, cum ar fi ilustrarea poveştii papyrus-ului callatian), dar şi refacerea designului interior prin amplasarea unor panouri informative atractive. În acelaşi timp, vor fi continuate cercetările în zona necropolei tumulare callatiene şi se va iniţia proiectul de restaurare a monumentului funerar de la Movila Documaci şi de pietruire a căii de acces spre acest obiectiv. Nu în ultimul rând, vom analiza posibilitatea demarării unui proiect de refacere a mormântului cu psalmi”, a declarat directoarea Complexului, dr. Tatiana Odobescu.

2014 va aduce un festival internaţional de film şi tabere de ceramică, pictură şi sculptură

Tot pentru 2014, se va lua în calcul demararea unui proiect transfrontalier intitulat “Dunărea şi Marea Neagră – axe de cultură şi civilizaţie europeană”. Scopul acestei iniţiative îl reprezintă constituirea unor reţele europene alcătuite din operatori culturali cu experienţă în derularea de programe culturale, care au demonstrat, de-a lungul timpului, că pot colabora eficient în dezvoltarea unor proiecte inovatoare cu impact pe termen lung. Proiectul îşi propune  susţinerea mobilităţii transnaţionale pentru specialiştii ce îşi desfăşoară activitatea în domeniul cultural. De asemenea, pe parcursul acestui an, vor fi marcate toate monumentele aflate pe raza municipiului Mangalia şi vor fi editate materiale publicitare care să promoveze patrimoniul arheologic callatian. Mai exact, vor fi editate un catalog şi pliante în limbile de circulaţie internaţională engleză, franceză, rusă şi germană.  Ar mai fi de spus că tot anul acesta, Mangalia ar putea găzdui un festival internaţional de film, dar şi tabere de creaţie (arheologie, ceramică, pictură sau sculptură).

1 thought on “Anul acesta, Muzeul de Arheologie va fi modernizat şi dotat cu vitrine securizate, antiseismice

  1. M-am cam saturat sa vad articole despre respectiva cu ,,o sa facem, o sa dregem”.Sa faca bine sa trimita articole la presa DOAR DUPA CE REALIZEAZA CEVA. Daca realizeaza ceva…,,Lauda de sine [dinainte] nu miroase a bine”.

Comments are closed.