20 aprilie 2024

Primarul face un pas înapoi: fără taxe speciale în 2014!

În urmă cu câteva zile, fostul prefect al judeţului, Eugen Bola, ataca, în contencios administrativ, o decizie a consilierilor locali din decembrie 2013, prin care erau stabilite taxele şi impozitele mangalioţilor pe anul în curs. Fostul prefect arăta, în motivarea dosarului înaintat în instanţă că, urmare a sesizărilor primarului Cristian Radu cu privire la nelegalitatea deciziei consilierilor locali, în cazul în care „va fi pusă în aplicare HCL nr. 519 aşa cum a fost adoptată, aceasta ar avea un impact bugetar negativ, în sensul diminuării veniturilor proprii ale Mangaliei, reprezentate de taxe şi impozite de 5 milioane de lei“.

Bola era astfel convins că, în urma deciziei aleşilor locali de a elimina taxele speciale pentru agenţii economici (taxa verde, taxe de linişte şi taxa de promovare turistică), s-ar crea, teoretic, o „gaură“ foarte mare în bugetul secătuit, în condiţiile în care datoriile primăriei se ridică la peste 27,5 milioane de lei.

În ultimele şedinţe ale Consiliului Local au avut loc schimb de replici dure între primar şi consilieri, aleşii declarând că motivarea prefectului în instanţă este una „puerilă“, iar procesul în sine încalcă dreptul consilierilor de a vota proiecte în favoarea cetăţenilor.

Odată cu plecarea lui Eugen Bola de la Prefectura Constanţa, se pare că ambele „părţi“ au revenit la gânduri mai paşnice. Aşa se face că, ieri, consilierii locali s-au întâlnit cu reprezentanţii administraţiei locale pentru a iniţia un nou proiect de hotărâre privind taxele şi impozitele. Noul proiect nu va conţine modificări majore, consilierii susţinând, în continuare, eliminarea taxelor speciale. Va fi vorba, însă, de o decizie nouă, care, o dată intrată în vigoare, va lăsa dosarul aflat pe rol în instanţa constănţeană fără obiect şi, deci, anulat. Cel mai probabil, proiectul de hotărâre va fi votat la finele acestei săptămâni.