24 aprilie 2024

Deputatul Remus Cernea face apel la ISJ Constanţa: „Încetaţi discriminarea religioasă a unei comunităţi minoritare din România!“

Dupa cum se stie, militez pentru apararea dreptului la libertatea de gandire, de constiinta si de religie a fiecarei persoane, indiferent de optiunea acesteia. De asemenea, sustin ca garantia asigurarii acestui drept o da numai respectarea principiului separarii dintre stat si biserica intrucat acesta asigura egalitatea in drepturi si libertatea pentru toti.

Iata insa ca Inspectoratul Scolar Judetean Constanta intentioneaza sa discrimineze minoritatea Turco-Tatara din Romania si Cultul Musulman, prin reducerea abuziva a cadrelor didactice care predau limba acestei minoritati si religia islamica in scolile din judet.

Din punctul meu de vedere si conform legilor in vigoare, statul roman si-a asumat obligatia de a asigura invatamantul in limbile materne ale minoritatilor nationale. De asemenea, daca exista familii si elevi care au implit 16 ani care doresc sa urmeze si ore facultative de religie, atunci autoritatile sunt obligate, conform reglementarilor in vigoare (Art. 18 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011) sa asigure acest drept.

Asadar, pentru a respecta drepturile minoritatii turco-tatare si libertatea religioasa in tara noastra, adresez un apel domnului
Răducu Popescu, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, sa revina asupra deciziei discriminatorii si ilegale pe care a anuntat-o de a reduce numarul cadrelor care ar asigura exercitarea acestor drepturi pentru minoritatile etnice si religioase din Romania.