20 aprilie 2024

Poliţistul – campion Marius Saioc, inclus în categoria personalităţilor cu care se mândreşte Mangalia

În câteva zile, panoul, amplasat în centrul Mangalia, cu scopul de a răsplăti meritele personalităţilor locale, va purta chipul poliţistului Marius Saioc ce s-a făcut remarcat prin rezultatele deosebite înregistrate la competiţiile naţionale şi internaţionale de atletism.

Ziarul „Ediţia de Sud“ a fost prima publicaţie care i-a făcut cunoscute locurile fruntaşe pe care poliţistul le-a obţinut la Campionatele naţionale, balcanice şi mondiale la care a participat prin forţele proprii atât din punct de vedere al pregătirii, cât şi al părţii financiare. Aşa se face că fiecare participare la competiţiile importante de atletism a reprezentat un efort pentru poliţist care şi-a plătit din propriul buzunar atât deplasările, cât şi echipamentul de care are nevoie.  

Marius a debutat la CSS Mangalia, clasa prof. Paul Ciupercă, în anul 1984 şi a continuat activitatea sportivă la ramura săritura în lungime şi triplusalt până în 1992, când s-a îndreptat către o carieră militară. Însă, gândul că s-a rupt definitiv de sportul îndrăgit nu i-a dat pace mult timp. Aşa că, a revenit în atletismul de performanţă în anul 2012, la secţia Masters, animat de dorinţa de a câştiga medalie după medalie. A fost nevoit să concureze pentru CFR Constanţa în anii 2012-2013, perioadă în care a câştigat titlul de campion balcanic în cadrul competiţiilor de la Ismir şi Zagreb şi multiple alte medalii de aur şi argint la categoria 35-39 de ani, obţinute la concursurile de atletism din ţară. „Orice deplasare către un concurs internaţional implică eforturi financiare substanţiale pentru transport, cazare şi taxe de concurs. Am renunţat la multe alte lucruri în favoarea sportului şi în defavoarea familiei pentru a-mi îndeplini obiectivele. Însă, mă bucur că membrii familiei îmi sunt mereu alături şi mi-au înţeles pasiunea şi motivaţia care mă impulsionează să merg mai departe”, afirmă sportivul.

 

Deşi există o asociaţie sportivă ce înghite mulţi bani publici, lui Marius i s-a tot „cântat” placa

„N-avem!”

 

Marius şi-a dorit dintotdeauna să activeze la Mangalia, dar, pentru că în oraş nu a existat o secţie de atletism la niciun club sportiv, a fost nevoit să ia drumul Constanţei. Însă, datorită unei colaborări deficitare în cadrul clubului de la judeţ, în prezent, Marius Saioc se antrenează în oraşul unde locuieşte dintotdeauna, graţie CS „Noua Generaţie”, condus de prof. Ciprian Broască.

Prima participare a atletului, pe anul în curs, de data aceasta reprezentând Mangalia şi implicit clubul din care face parte, este pe 8 Martie, la Campionatul Naţional de Sală Bucureşti, apoi, în perioada 25-30 martie la Campionatul Mondial de Atletism Indoor-Budapesta. „Principalul meu obiectiv la acest concurs de talie mondială este să mă clasez în primii 12 sportivi, ceea ce înseamnă că am şanse pentru a intra în finală. Voi participa la ambele probe: săritura în lungime şi triplu salt. Totodată, îmi doresc să depăşesc propriul rezultat de 12 metri şi 14 centimetri, care reprezintă noul record naţional. Competiţia este acerbă, vor fi prezenţi aprox. 3000 de sportivi din peste 60 de ţări, dar nu mă sperie, ba dimpotrivă, mă ambiţionează”, a precizat Marius Saioc. Tot în calendarul competiţional 2014, se înregistrează participarea la Campionatul European de pistă de la Izmir-Turcia, care va avea loc în luna august, Campionatul Naţional de pistă din luna iunie, Jocurile Balcanice de Atletism din Bulgaria, unde sportivul îşi propune să depăşească propriile rezultate. Ca proiecte de viitor, sportivul îşi doreşte, în cazul în care se concretizează înfiinţarea unei baze adecvate pentru practicarea atletismului în Mangalia, să antreneze copiii oraşului pasionaţi de acest sport. „Vreau să încep şi şcoala de antrenori pentru a activa în cadrul clubului şi ca antrenor de copii, pentru că, în opinia mea, atletismul este cel mai complex şi frumos sport”, precizează multiplul campion balcanic.

Dincolo de rezultatele extraordinare şi pasiunea pentru atletism, sportivul Marius Saioc are nevoie de susţinere financiară pentru a continua acest drum al sportului de performanţă. Acest lucru s-ar fi putut realiza dacă ar fi existat bunăvoinţă, mai cu seamă că Mangalia deţine, de câţiva ani, o asociaţie sportivă ce nu duce deloc lipsă de fonduri. Astfel, de la bugetul local, asociaţiei cu pricina i se alocă, anual, mai bine de un miliard de lei vechi, numai că drumul banilor este canalizat doar către anumite discipline sportive ce nu includ şi atletismul.