16 aprilie 2024

Procese de zeci de miliarde de lei pierdute în ultimii ani de primărie

Primăria Mangalia are, în acest moment, pe rol, zeci şi poate chiar sute de dosare, în diverse stadii de judecată. Alte procese au fost pierdute irevocabil, grav fiind faptul că primăria are de achitat, în urma acestor procese, miliarde de lei vechi. Bani ai mangalioţilor plătitori de taxe şi impozite…

Potrivit reprezentanţilor primăriei, în acest moment instituţia are „moştenite“, de la administraţiile anterioare, 107 dosare. Acestora li se adaugă alte 34 procese, majoritatea în curs de soluţionare, demarate în actualul mandat.

26 de dosare aflate pe rol sunt reprezentante de litigiile cu funcţionarii publici pentru recuperarea sumelor reprezentând sporuri acordate acestora şi pe care Curtea de Conturi le-a apreciat ca fiind nelegale. Juriştii primăriei spun că instanţa a emis încheierea nr. VI/2011 a Curţii de Conturi şi decizia nr. VII/2011 prin care a stabilit ca nelegală decizia Curţii de Conturi. Faţă de această situaţie, primăria Mangalia rămâne, în continuare, obligată să respecte drepturile salariale ale angajaţilor acordate până în 2011.

Cele mai celebre două dosare, cu implicaţii financiare pentru bugetul local sunt cele din 2010, în care primăria a fost chemată la judecată de S.C. Erdan S.R.L. şi S.C. Fill I Com S.R.L. Potrivit reprezentanţilor autorităţii publice locale, cele două firme, care ar fi trebuit să asigure transportul cu minicare în staţiuni – câştigând, în acest sens, o licitaţie organizată de primărie – nu au fost lăsate să efectueze acest tip de activitate.

„Prima instanţă a stabilit continuarea licitaţiei pentru traseele de minicare cu aceiaşi membri, dar, deoarece comisia de licitaţie a decis că respectivele firme nu sunt câştigătoare, s-a contestat în instanţă decizia acesteia. Instanţa a stabilit, din nou, continuarea licitaţiei. Pentru că această comisie şi-a păstrat decizia anterioară, instanţa a obligat fosta conducere la acordarea de daune materiale către respectivele societăţi, în valoare de 21 miliarde de lei pe perioada anilor 2009-2011“, afirmă juriştii primăriei. Aceştia îi consideră vinovaţi de situaţie pe avocaţii primăriei de la data respectivă, care nu au „depus recurs în termenul prevăzut de lege“.

Alte două firme solicită primăriei plata a 50 de miliarde de lei vechi

Cum precedentul a fost creat, cele două firme solicită despăgubiri şi pentru activitatea pe care nu au reuşit să o presteze în următorii doi ani: 2011-2013. Dosarele se află în curs de soluţionare în instanţele constănţene.

Alte două procese, ce vor scoate bani buni din bugetul local în cazul în care judecătorii vor admite că dreptatea este de partea celor ce le-au intentat sunt litigiile a două firme ce s-au îndreptat împotriva primpriei: MM Company 2000 S.R.L. şi S.C. SZD S.R.L. Prima doreşte să primească 900.000 de euro „pentru sume suplimentare peste contractul de achiziţie încheiat şi fără a avea aprobarea Consiliului Local“, în timp ce, pentru serviciile prestate, cea de a doua firmă solicită 9 miliarde de lei vechi.

Dosarul MM Company este în derulare la Judecătoria Mangalia (proximul termen de judecată fiind 13 martie a.c.), iar cel cel al SZD S.R.L., în care primăria şi ADPP Mangalia au pierdut, pe rând, la toate instanţele, se află la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, cu termen de judecată 18 septembrie a.c.