20 aprilie 2024

Agenţi economici din Mangalia, pregătiţi banu’: consilierii s-au răzgândit şi au reintrodus taxele speciale!

Consilierii locali, care acum două luni respingeau, categoric şi plini de indignare două din cele trei taxe speciale introduse de fostul edil al oraşului, Mihai Claudiu Tusac (taxa verde şi cea de linişte), s-au sucit. Zic ei că din cauza execuţiei bugetare pe care au parcurs-o, filă cu filă, pe site-ul primăriei. Aşa se face că azi, în cadrul şedinţei extraordinare de la primărie, proiectul taxelor şi impozitelor a trecut – după lungi discuţii şi invective aruncate de aleşii locali – cu votul majorităţii aleşilor.

Pentru început, consilierii au votat pentru revocarea proiectului din decembrie, lăsând, astfel, Prefectura Constanţa, care a atacat în contencios această decizie, fără obiectul de judecată. Ulterior, la proiectul de hotărâre înaintat, astăzi, de administraţia locală, au fost înaintate o serie de amendamente, formulate de preşedintele de şedinţă, Paul Foleanu. Printre acestea s-au numărat eliminarea taxelor speciale de linişte şi cea verde, pentru care consilierul local a declarat că nu vede nicio utilitate, întrucât rezultatele acestora nu au fost resimţite de cetăţenii oraşului: „Prin bugetul local, de exemplu, am alocat sume de bani consistente pentru firma Pomacost, care înfrumuseţează oraşul. Nu văd de ce am aloca alţi bani pentru exact aceelaşi domeniu de activitate. Dacă puteam aloca banii din taxa verde pentru crearea unui parc în staţiunea Venus, de exemplu, eram de acord. Sau de ce, în loc să achiziţionăm aparatură de supraveghere video, a trebuit să plătim o firmă de pază din Iaşi pentru a păzi diferite puncte din oraş“. Un alt amendament înaintat de consilierul local a fost cel de impozitare cu doar 5% a clădirilor cu destinaţie turistică ce nu au funcţionat în ultimul an şi nu cu 40% cât este prevăzut în proiectul de hotărâre.

În final, taxele şi impozitele locale, ce vor include taxa de linişte şi pe cea verde, au fost aprobate cu votul majorităţii consilierilor, cei ce au reuşit, probabil, să fie sensibilizaţi de execuţia bugetară parcursă, filă cu filă şi nu au mai ţinut cont de votul negativ dat de ei înşişi, cu numai opt săptămâni în urmă.

Cum cele trei taxe speciale (verde, de linişte şi cea de promovare turistică), achitate de agenţii economici din Mangalia şi staţiuni, vor aduce la bugetul local circa 1 milion de euro,  bani ce vor fi folosiţi, cu siguranţă, pentru oraş şi nu pentru proiecte eşuate din start, vi-i vom prezenta, nominal, pe aleşii care au votat menţinerea şi pe cei ce au dorit eliminarea acesteia. Din primul grup fac parte: Bogdan Maganu, Dănuţ Moldovan, Ghiulgiean Membulat (consilier care s-a abţinut în ceea ce priveşte revocarea proiectului iniţial), Gheorghe Mazâlu, Mihaela Ariciu, Eugen Guţă, Sorin Andrei, Leonard Tănase, Cristian Drăgan, Marin Ciocâia, Ion Mincă, în timp ce Paul Foleanu, Vasile Iorga şi Lucian Popescu au votat pentru aprobarea amendamentelor de eliminare a taxelor speciale, iar Linica Stan s-a abţinut la vot, întrucât a declarat că instituţia pe care o conduce va ataca în instanţă această decizie.

2 thoughts on “Agenţi economici din Mangalia, pregătiţi banu’: consilierii s-au răzgândit şi au reintrodus taxele speciale!

  1. Consilierii s-au vândut pe doi arginți ca să-i distrugă pe agenții economici care țin orașul! Cu ce tupeu le vor mai cere sponsorizări și voturi?! Rușine, idioților!!!

  2. Astia dak mai vin sa.mi ceara bani de sponsorizare ptr pimarie le zik da bage in ei iarba Verde.nu ii mai rabfa pamantu ne baga ii faliment

Comments are closed.