29 martie 2024

Singura avuție a litoralului sudic, Herghelia Mangalia, ascunsă de ochii turiștilor de… hotelieri!

Zilele trecute, directorul Hergheliei Mangalia, Istvan Antal a participat la o întâlnire desfășurată între autoritățile publice locale și agenții economici din turism.  Cum o parte a dialogului a vizat modul în care se va derula sezonul estival 2014, directorul hergheliei a avut o intervenție pe cât de tristă, pe atât de reală. ”Herghelia Mangalia, singurul punct de atracție din sudul litoralului, este pregătită să își aștepte vizitatorii pentru vara ce se apropie. Fac un apel către agenții economici, ce dețin unități de cazare, dar nu numai, să promoveze în rândul clienților pe care îi vor avea posibilitățile de relaxare și agrement pe care noi le putem oferi. Turiștii pot vizita caii din herghelie, pot face plimbări pe un traseu amenajat în Pădurea Comorova sau pot lua lecții de la antrenori. Tot aici, vizitatorii de ocazie, dar și iubtorii de cai pot urmări curse de trap și galop. Noi dispunem de toate condițiile necesare, singura rugăminte fiind aceea ca eventualele vizite ale unor grupuri să fie anunțate din timp. Ceea ce mă întristează este faptul că agenții economici nu le spun turiștilor că Mangalia are o herghelie pe care, anul trecut, am îmbrăcat-o în haine noi”, a declarat directorul instituției, Istvan Antal.

Edilul municipiului a fost și mai tranșant, criticând hotelierii că din dorința de a-i ține pe turiști doar în unitățile de cazare, pentru a le face doar lor vânzare, nu promovează niciun obiectiv din sudul litoralului. ”Din păcate, întreprinzătorii noștri nu învață nimic de la colegii lor din alte zone turistice ale Europei. Toată lumea știe faptul că în străinătate, în camera de hotel există pliante cu toate obiectivele turistice din oraș sau chiar din împrejurimi. În sudul litoralului, nu se întâmplă așa ceva, astfel că foarte mulți vizitatori nici nu știu că la Mangalia există o herghelie! În general, hotelierii își țin clienții doar prin bar, restaurant sau în camera de hotel, pentru a-și lăsa acolo toți banii de vacanță. Din păcate, nu realizează că un turist care nu are cum să-și petreacă timpul liber în stațiunea respectivă, anul viitor nu va mai reveni. Nici eu nu m-aș întoarce într-un loc unde nu am nimic de vizitat sau de făcut. Normal ar fi ca în camerele de hotel să fie puse, pentru turiști, pliante cu serviciile puse la dispoziție de Herghelia Mangalia”, a declarat primarul Cristian Radu.

După cum se cunoaște, anul trecut, herghelia a fost inclusă într-un amplu program de reabilitare și modernizare. Lucrările s-au executat într-un timp record, de câteva luni, investindu-se suma de 4,5 milioane de lei, bani alocați de Consiliul Județean Constanța. Printre alte lucrări de reamenajare, au fost asfaltate aleile de acces, au fost reparate tribunele hipodromului, ba chiar a fost construit și un restaurant. Herghelia se mândrește cu peste 300 de cai rasa pur-sânge arab, semigrei, dar și ponei.