De ziua Jandarmeriei, jurnaliştii au tras la ţintă în poligonul Mangalia

Joi, 3 aprilie, la Mangalia, a fost marcată ziua Jandarmeriei Române care a aniversat 164 ani de la înfiinţare. Cu acest prilej, jandarmii au organizat, pe parcursul a două zile, exerciţii demonstrative pentru care s-a folosit armamentul din dotare. La cele două serii de trageri demonstrative, organizate în poligonul de la Mangalia, amplasat în apropierea Parcului Industrial, au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale, cât şi jurnalişti. Aceştia din urmă au fost iniţiaţi să tragă la ţintă chiar de ziua Jandarmeriei, când a participat şi noul inspector-şef al IJJ Constanţa, col. Constantin Dima. „Pentru tragerile demonstrative pe care le-am organizat, astăzi, de ziua noastră, s-au folosit principalele categorii de armament şi anume pistol Carpaţi, calibrul 7,65 mm, pistol mitralieră model 1963, calibrul 7,62 mm şi puşcă mitralieră model 1964, calibrul 7,62 mm”, a declarat Inspectorul-şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa, col. Constantin Dima.

Înainte de începerea efectivă a exerciţiilor de tragere, comandantul Detaşamentului de Jandarmi nr. 5 Neptun, lt.- col. Adrian Chelu, care a avut şi rol de coordonator al acţiunii, a efectuat un instructaj de prevenire a accidentelor. Astfel, participanţii au fost avertizaţi să tragă doar la comandă şi să urmeze instrucţiunile primite de la jandarmul care îi coordona şi care le înmâna arma. Aceasta trebuia îndreptată pe axul poligonului, misiune greu de îndeplinit mai cu seamă de către cei care nu puseseră vreodată arma în mână. „La aceste exerciţii demonstrative, ziariştii s-au descurcat foarte bine şi în special fetele care au fost curajoase, deşi nu mai trăiseră o experienţă similară. Dorim ca astfel de acţiuni să devină tradiţionale şi să le organizăm în fiecare an. Tragerile demonstrative s-au desfăşurat fără incidente, iar rezultatele au fost peste aşteptări”, a declarat pentru „Ediţia de Sud”, Comandantul Detaşamentului de Jandarmi nr. 5 Neptun, lt.-col. Adrian Chelu.

Pentru Detaşamentul nr. 6 de Jandarmi Mangalia, ziua de 3 aprilie 2014 a avut dublă însemnătate. Pe de o parte, s-a sărbătorit Ziua Jandarmeriei Române, iar pe de altă parte s-a împlinit un an de când structura de la Mangalia funcţionează în sediul nou, aflat în clădirea Poliţiei Naţionale. „Pe data de 11 aprilie vom avea mai multe acţiuni în colaborare cu şcolile şi liceele din oraş în cadrul Programului „Săptămâna altfel”. Vom organiza pentru elevi exerciţii demonstrative, dar şi campanii de informare cu scopul prevenirii consumului de alcool, droguri, cât şi al comiterii de fapte antisociale. Jandarmii Detaşamentului nr. 6 Mangalia au aria de competenţă cuprinsă între Vama Veche şi Tuzla, fiind implicaţi în misiuni de asigurare a ordinii publice şi supraveghere a Parchetului, Judecătoriei şi altor obiective de importanţă deosebită ale statului”, a precizat Comandantul Detaşamentului nr. 6 Mangalia, maior Marian Călin.    

Indiferent de rezultatele obţinute, toţi invitaţii, care au avut curaj să se înscrie la exerciţiile de trageri demonstrative, au primit diplome de participare din partea conducerii IJJ Constanţa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*