29 martie 2024

Pentru că cimitirele nu sunt păzite, furturile nu au moarte!

La Mangalia, activitatea infracţională nu cunoaşte limite, în multe cazuri autorii neavând nici măcar frică de Dumnezeu. Aşa se face că alături de locaţiile „clasice” folosite pentru spargeri, îşi fac loc şi locaşuri de cult, cimitire şi, mai nou, capele mortuare.

Dacă despre tâlhăriile şi furturile comise în cartierele Colonişti, MI Dobrogeanu şi perimetrele unităţilor şcolare am tot scris (din păcate, fără să fie luate măsurile aşteptate), ne oprim, de această dată, la infracţiunile săvârşite în cimitire. În ultimele luni, am primit zeci de sesizări de la cetăţeni care se plâng că atunci când merg să aprindă o lumânare la mormintele celor apropiaţi observă că au dispărut florile de pe coroane, buchetele, felinarele şi chiar gardurile din fier. „M-am săturat să văd că tot dispar lucruri de la mormânt aflat în cimitirul vechi. Când am mers, recent, am văzut că a fost luat şi gardul. Nu înţeleg pentru ce achit taxa anuală, pentru că nu există nicio pază!”, ne-a relatat M.D. din Mangalia.

Aş dori să o corectez, puţin, pe doamna şi să afirm că cimitirul „Eternitatea”, adică cel vechi, este chiar foarte bine păzit, de maidanezi… Ieri, printre morminte se agitau, se muşcau şi alergau aproape zece câini agresivi care i-au pus în destulă dificultate pe oamenii ce veniseră să cureţe mormintele, să achite taxele sau, pur şi simplu, să aprindă lumânări.

O altă problemă o reprezintă mizeria din cimitire. Cei mulţi cetăţeni aruncă hârtiile, resturile de la lumânări şi coroanele ofilite în pubele, însă recipientele se dovedesc neîncăpătoare, astfel că în imediata lor apropiere „cresc” mormane de gunoaie, neridicate zile în zir. Să nu-i uităm nici pe cei care se debarasează de ambaleje pe aleile de acces sau în capătul cimitirului, unde gunoaiele se transformă în munţi în special primăvara şi vara.

 

Venite la priveghi, rudele defunctului au găsit mai important să fure scaunul de toaletă!

Realitatea ne demonstrează că unii hoţi nu au limite şi nici măcar un dram de conştiinţă. Protoiereul de Mangalia, preotul Vasile Cârlan ne-a povestit că nu de mult i-a fost dat să vadă ceva ce cu greu şi-ar fi imaginat. După încheierea unei înmormântări, a mers la capelă pentru a vedea dacă spaţiile au fost lăsate curate ori dacă se impune puţină ordine. Şocant, dar din grupul sanitar al capelei, situat în spate dispăruse scaunul de toaletă! Evident, autorii nu puteau fi decât rudele sau amicii decedatului care au găsit mai important să distrugă WC-ul decât să stea lângă cel care trecuse în nefiinţă! „Am fost foarte surprins, nu am văzut aşa ceva în viaţa mea şi nici nu mi-am imaginat că o să văd vreodată. Unii oameni pur şi simplu nu au frică de nimic, fac orice le trece prin cap. Altădată, am fost martorul unei alte întâmplări neobişnuite. Seara, am fost chemat să vin de urgenţă la capelă. Ajuns acolo, am văzut cu stupoare că rudele unui defunct jucau fotbal cu pantofii acestuia, iar din banii puşi în costum pentru trecerea pe tărâmul celălalt şi-au cumpărat bere! Efectiv, rămâi fără cuvinte!”, ne-a spus protoiereul Vasile Cârlan.

Revenind la subiectul furturilor şi mizeriei din cimitire, aşa cum ne-au obişnuit autorităţile publice locale spun că sunt la curent cu tot ceea ce se petrece în urbea noastră, numai că pun lipsa de implicare pe seama banilor puţini… Soluţii există, cum ar fi  ridicarea periodică, nu din când în când, a gunoaielor de către firma plătită din banii publici. La fel, paza cimitirelor ar putea fi asigurată de către poliţiştii locali care, oricum, nu se prea văd pe străzi. Nu în ultimul rând, ar trebui luate măsuri pentru eradicarea furturilor din oraş care, din păcate, se înmulţesc de la o zi la alta şi ating apogeul în cimitire.

3 thoughts on “Pentru că cimitirele nu sunt păzite, furturile nu au moarte!

  1. Mai usor cu…curatenia,pana vine salubritatea dela EFORIE,unde au sediul,mai va.Si asta ptr.ca oamenii din Mangalia nu au loc.Ce ziceti d-le Primar?

  2. Ce e Carlane, ai pus ochii si pe cimitire?Stai linistit ca nu pune toata lumea botu’ la vrajelile tale, oricum cand s-o schimba primaru’ se stie ca ai zburat.

  3. La tomberonul de la cimitirul nou se aduna munti de gunoaie de la proprietarii de vile care prefera sa arunce gunoiul acolo decat sa-si faca contract la salubrizare. Asa se face ca, pe mormintele de langa poarta gasesti pampershi, tampoane si alte mizerii imprastiate de vant si maidanezi.

Comments are closed.