18 aprilie 2024

Guvernul a decis: nu a aprobat proiectul variantei ocolitoare a Mangaliei!

S-au împlinit patru ani de când, cu surle şi trâmbiţe, se anunţa demararea unui proiect ce ar fi trebuit realizat cu fonduri nerambursabile şi de stat, care ar fi rezolvat una dintre cele mai spinoase probleme ale oraşului. „Proiectul construcţiei variantei de ocolire a Mangaliei“ a primit acordul de mediu din partea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) pe 31 martie 2010. În noiembrie aceluiaşi an, în cadrul unei şedinţe de Guvern, proiectul a primit aprobare de finanţare.

Valoarea estimată a lucrărilor era de 117.073.970 de lei, banii urmând să fie achitaţi în proporţie de 70%, cu fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi 30% de la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Perioada de execuţie era preconizată la 18 luni. Lungimea traseului era estimată la opt kilometri. Potrivit proiectului, prin realizarea variantei ocolitoare urma să se descongestioneze traficul din Mangalia (blocat în special pe timpul sezonului estival), să se reducă degradarea şi uzura arterelor existente în oraş, diminuarea poluării mediului şi realizarea legăturilor între reţelele de transport care atrag fluxuri de mărfuri.

Acum, în 2014, şoseaua ocolitoare este tot în stadiul de proiect. Banii ce ar fi trebuit să pornească către Mangalia încă de acum patru ani s-au rătăcit pe drum, iar vara, traficul îi oraş rămâne de nesuportat. Potrivit reprezentanţilor primăriei, au fost făcute nenumărate demersuri către instituţiile abilitate ale statului (Cancelaria Primului Ministru, Guvernul României, CNADNR şi ministerele de resort), prin care s-a solicitat alocarea de fonduri în vederea continuării proiectului.

Potrivit aceloraşi surse, primăria a primit următorul răspuns, în 4 februarie 2014: „Prin Ordinul de Ministru nr. 40/25 noiembrie 2013 a fost aprobată lista proiectelor de rezervă a fi realizate din fonduri nerambursabile în perioada de programare POS 2007-2013. Acest proiect nu a fost inclus în lista proiectelor din acest program aşa că ar putea fi propus pentru POS-T-ul următor“. Aşa se face că, un proiect considerat viabil şi a cărui finanţare era ca şi garantată în 2010, va rămâne pe undeva, uitat în sertarul guvernanţilor, timp în care, mai ales în sezonul cald, mii de autovehicule vor forma cozi interminabile, pentru a traversa municipiul.

1 thought on “Guvernul a decis: nu a aprobat proiectul variantei ocolitoare a Mangaliei!

Comments are closed.