Pisica neagră, logo-ul unei campanii de informare organizată marţi, 13 mai, de IGSU

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) s-a raliat iniţiativei derulată la nivel european, astfel încât, în fiecare zi de marţi 13, organizează în municipiul Bucureşti şi în toate judeţele ţării „Ziua informării Preventive”. Desfăşurate sub sloganul „Preveniţi ghinionul”, având ca logo pisica neagră, activităţile informativ-educative ce vor avea loc cu această ocazie, cu sprijinul  E.ON România, urmăresc conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de situaţii de urgenţă.

Marţi, 13 mai a.c., sediile inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/subunităţilor de intervenţie locale şi cel al municipiului Bucureşti îşi vor deschide porţile pentru toţi cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei noastre, vizualizând şi tehnica de intervenţie cu care echipajele serviciilor profesioniste participă la misiunile de salvare. 

Totodată, în zonele cu public numeros vor fi organizate puncte de informare preventivă şi exerciţii demonstrative de stingere, descarcerare şi acordare a primului ajutor medical de urgenţă.

Cetăţeanul rămâne veriga extrem de importantă în procesul de gestionare a situaţiilor de urgenţă. Rolul său devine unul major prin însuşirea şi aplicarea informaţiilor care vin din partea instituţiilor abilitate, manifestând responsabilitate în relaţiile cu familia, comunitatea şi mediul înconjurător.

Anual, în România sunt înregistrate peste 5.500 incendii la locuinţe. Pe lângă pagubele imense, acestea produc şi aproape 700 victime. Cele mai frecvente cauze de incendiu la locuinţe sunt coşul de fum defect sau necurăţat – 31%, instalaţii electrice defecte sau improvizate – 21%, fumatul şi focul deschis -14% şi mijloacele de încălzire – 13%.

La nivelul judeţului Constanţa vor fi organizate mai multe puncte mobile de informare preventivă, printre care şi un punct mobil în incinta unui complex comercial, situat în municipiul Constanţa. Mai exact, timp de o oră, în intervalul orar 11:00 – 12:00, se vor distribui pliante tuturor celor care se vor afla în centrul comercial. În paralel, se vor face recomandări pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă specifice sezonului de primăvară.

Totodată, Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă vor fi angrenate în acţiuni de distribuire a materialelor specifice de informare preventivă pe raza localităţilor unde acestea sunt constituite.

Ghinionul poate fi prevenit! Fiţi prevăzători!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*