25 aprilie 2024

Spitalul Mangalia va avea în curând computer tomograf, inclus într-un Complex de Imagistică de ultimă generaţie

Managerul Spitalului Municipal Mangalia, dr. Liviu Mocanu face demersuri în această perioadă în vederea aducerii unui computer tomograf performant. De asemenea, intenţionează ca unitatea sanitară să achiziţioneze un Aparat Roentgen de ultimă generaţie, care împreună cu computerul tomograf să formeze un Complex de Imagistică Medicală.

După cum se ştie, la nivelul judeţului există un singur tomograf „public”, astfel că atunci când cel de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa devine nefuncţional, se intră în colaps, iar, ulterior, lista de aşteptare este interminabilă. „Sper ca discuţiile pe care le am în această direcţie să devină realitate. Existenţa unui Complex de Imagistică ar fi o premieră la Mangalia, folosirea acestor aparate fiind benefică în stabilirea unui diagnostic corect, mai ales că vorbim de un set de aparate de ultimă generaţie. De asemenea, dorim să înlocuim aparatul Roentgen cu unul mult mai performant. Ne-am propus ca acest nou Complex să fie amenajat în apropierea Unităţii de Primiri Urgenţe, mai precis în locul farmaciei. Purtăm un dialog cu reprezentanţii DSP Mangalia, pentru a stabili împreună locul optim pentru funcţionarea farmaciei. Cel mai probabil, aceasta va fi mutată în Pavilionul C al spitalului. De asemenea, un lucru bun pentru noi este faptul că firma care va aduce computerul tomograf va suporta cheltuielile necesare lucrărilor de reamenajare a spaţiului în care va funcţiona farmacia”, a declarat pentru „Ediţia de Sud” managerul Spitalului Municipal Mangalia, dr. Liviu Mocanu.

 80 de intervenţii chirurgicale laparoscopice pe lună

În ultimii ani, unitarea sanitară a cunoscut o dezvoltare continuă, devenind mai eficientă şi datorită creşterii numărului de specialităţi noi, unele dintre acestea neexistând vreodată la Mangalia. Astfel, în prezent Spitalul Municipal Mangalia dispune de nu mai puţin de 26 de specialităţi şi de 47 de medici, de la 37 câţi erau în urmă cu 3 ani. Printre specialităţile aduse în ultimii ani sunt cele de Psihiatrie, Endocrinologie, Dermato-venerice, ORL, Oftalmologie etc. De asemenea, spitalul are, în prezent, 3 medici neurologi, după decesul dr. Teodor Munteanu unitatea rămânând fără specialist. O altă noutate o reprezintă aducerea de la Eforie a unui anestezist nou, în plus, se poartă discuţii pentru angajarea altui medic ce deţine aceeaşi specialitate.

O altă reuşită a Spitalului Municipal o reprezintă laparoscopul cumpărat destul de recent, dar şi aducerea prof. dr. Vasile Sârbu, celebrul chirurg. Medicul vine la Mangalia de trei ori pe săptămână, iar într-o singură lună efectuează 80 de intervenţii laparoscopice. Numai într-o singură săptămână, timp în care vine la cabinet doar de trei ori, nu zilnic, prof. dr. Vasile Sârbu face chiar şi 16 operaţii ce au ca beneficiu recuperarea mult mai rapidă a pacienţilor care nu mai păstrează după intervenţii, urmele inestetice ale bisturiului, ci doar mici semne ce nu incomodează vizual.