19 aprilie 2024

Un ucrainean şi un turc cercetaţi pentru călăuzirea a 39 de migranţi afgani şi iranieni

Poliţiştii de frontieră, din cadrul Gărzii de Coastă, au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi unui cetăţean ucrainean şi unui turc care, în schimbul unor sume importante în bani, au facilitat transportul din Turcia, cu o ambarcaţiune pe Marea Neagră, a 39 de cetăţeni afgani şi iranieni care au declarat că doreau să ajungă în Germania.

În data 03.06.2014, în baza unei informaţii a Sistemului Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului la Marea Neagră, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat pe apele Mării Negre  ambarcaţiunea „Roda”, condusă de un cetăţean ucrainean în vârstă de 54 ani, care era ajutat de un cetăţean turc, în vârstă de 40 ani. La bordul navei se aflau 39 de migranţi din Orientul Mijlociu. Grupul era format din cetăţeni afgani, iranieni şi un pakistanez, adulţi şi copii, cu vârste cuprinse între 2 şi 44 ani şi intenţiona să intre ilegal în ţara noastră.

În cadrul primelor cercetări cei în cauză au declarat faptul că au plecat din Turcia la bordul ambarcaţiunii în cauză, plătind unor facilitatori din acea ţară sume cuprinse între 1.500 şi 5.000 de euro, cu scopul final de a ajunge în Germania.

Poliţiştii de frontieră au întocmit cetăţeanului ucrainean şi celui turc actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunilor de „trecere frauduloasă a frontierei de stat” şi „trafic de migranţi”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 262, alin. 1, respectiv de art. 263, alin. 1 şi 2 din Cod Penal, urmand a fi prezentati Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta.

Cetăţeanul ucrainean mai este cercetat şi pentru săvârşirea infracţiunii de „conducere a unei nave de către o persoană fără brevet sau certificat de capapcitate corespunzător”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 2, alin. 1 din Legea 191/2003.

Cercetarile continua in acest caz, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, la finalizare urmand a fi luate masurile legale.