25 aprilie 2024

Societatea Canin Kingdom SRL va aduna şi eutanasia cei 4.000 de maidanezi ai Mangaliei

Firma care va „împărăţi“ peste maidanezii din Mangalia în următorii doi ani, câştigătoare a licitaţiei publice deschise a serviciului public pentru gestionarea câinilor fără stăpân, ne-a fost dezvăluită, în sfârşit, de reprezentanţii primăriei: este vorba despre S.C. Canin Kingdom SRL, cu sediul social în Constanţa, care mai deţine un adăpost similar în Eforie Sud.

Potrivit primăriei, termenul contractului este de doi ani, începând cu data semnării acestuia, 20 mai 2014. Concesionarul va avea obligaţia ca, în termen de maximum patru luni de la data semnării contractului să procedeze la strângerea câinilor, iar în următorul un an şi opt luni să asigure îndeplinirea condiţiilor menţionate în caietul de sarcini: să captureze şi să transporte în adăpost animalele fără stăpân, după un program prestabilit sau în baza reclamaţiilor scrise ale persoanelor fizice sau juridice; să cazeze, hrănească îngrijească, deparaziteze, vaccineze, microcipeze pe cele ce vor fi revendicate sau adoptate; să eutanasieze exemplarele bolnave (primele sacrificate) şi pe cele sănătoase (după 14 zile lucrătoare).

Primăria a „numărat“, anul trecut, pe raza oraşului, 4.000 de maidanezi. Dintre aceştia, numai unul a fost adoptat, cu acte în regulă.

Primele vizate de laţul hingherilor vor fi exemplarele care îşi fac veacul în preajma şcolilor, grădiniţelor, locurilor de joacă, parcurilor, pieţelor publice sau în zonele periferice ale oraşului.

La intrarea în adăpost fiecare câine va primi un număr unic de identificare, iar după înregistrare aceştia vor fi examinaţi medical şi repartizaţi în funcţie de starea de sănătate, sex, vârstă şi grad de agresivitate. În adăpost, câinii vor putea fi adoptaţi fie de persoane fizice, fie de comunităţi: în ambele cazuri se va asuma, în scris, răspunderea pentru ocrotirea animalului, cu interdicţia de a-l lăsa liber pe domeniul public. Înainte de eliberare, câinii sunt sterilizaţi, vaccinaţi antirabic şi trataţi. Eutanasierea animalelor urmează să se facă doar de medicul veterinar, în urma unei decizii luate de un reprezentant al primarului. ONG-urile vor avea dreptul să îşi desemneze reprezentanţi care să asiste la eutanasiere. Cadavrele animalelor sacrificate or fi transportate la o unitate de neutralizare sau distruse la propria instalaţie de incinerare.

Agentul economic care a demarat hingheriada la Mangalia urmează să finalizeze amenajarea adăpostului (extrem de subdimensionat la ora actual), să angajeze forţă de muncă locală şi, cel mai important, câştigătorul va asigura raportul optim între preţ (mic) al tarifelor şi calitate (ridicată) a serviciilor.