28 martie 2024

Peste 400 de elevi din Mangalia susţin proba orală la limba română

Marţi, 10 iunie, a debutat sesiunea 2014 a examenului de bacalaureat cu proba orală la limba şi literatura română care se va încheia la data de 12 iunie ac. Dacă anii trecuţi, mulţi candidaţi erau declaraţi respinşi, motiv pentru care nu mai puteau susţine probele scrise, anul acesta, ministerul este mult mai permisiv. Astfel, cei care riscă să fie respinşi sunt doar elevii care nu se prezintă la proba orală sau cei care sunt prinşi copiind. Aşa se face că în urma evaluării competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, candidaţii nu primesc note, ci calificative şi anume începător, mediu, avansat şi experimentat, în funcţie de răspunsurile date.

 La Mangalia, există trei centre unde se susţine examenul de bacalaureat ce corespund celor trei unităţi şcolare preuniversitare şi anume Liceul Tehnologic „Ion Bănescu”, Colegiul Economic şi Liceul Teoretic „Callatis”.

Purtătorul de cuvânt al ISJ Constanţa, inspector şcolar Cristina Ivan a declarat pentru „Ediţia de Sud” că la prima probă orală la limba şi literatura română s-au înscris în total 438 de candidaţi. Dintre aceştia, 93 sunt de la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu”, 117 de la Liceul Teoretic „Callatis” şi 228 de la Colegiul Economic.
Următoarea probă, respectiv cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii minorităţilor naţionale se va desfăşura în perioada 11 – 13 iunie.