29 martie 2024

Chiriaşii ANL îşi vor putea cumpăra locuinţele în rate lunare

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) a creat cadrul legal pentru vanzarea cu plata in rate lunare a locuintelor construite prin programul “Locuinte pentru tineri, destinate inchirierii”, implementat de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL). Astfel, proiectul de ordonanta initiat de MDRAP pentru modificarea si completarea Legii nr.152/1998 privind infiintarea ANL a fost aprobat de Guvern in sedinta de astazi.

Noile prevederi stabilesc ca, pentru plata in rate, avansul sa fie cel putin 15% din valoarea de vanzare, iar dobanda sa fie constituita din dobanda de referinta a BNR, la care se adauga doua puncte procentuale. Ratele vor fi achitate catre detinatorii unitatii locative respective, iar dobanda va fi aplicata la valoarea ramasa de achitat a locuintei. Transferul de proprietate asupra locuintei catre cumparator se produce dupa achitarea integrala a valorii de vanzare, pana atunci locuinta ramanand in administrarea autoritatilor administratiei publice locale.

Odata cu dreptul de proprietate asupra locuintei, se dobandeste si dreptul de proprietate asupra cotelor-parti de constructii si instalatii, precum si asupra dotarilor care, prin natura lor, nu se pot folosi decat in comun. Odata cu dobandirea dreptului de proprietate asupra locuintei, titularul contractului dobandeste si dreptul de folosinta asupra cotei-parti de teren aferenta acesteia, pe durata existentei cladirii. Avand in vedere numarul mare de solicitari de locuinte din partea tinerilor, modificarea legislativa aprobata astazi urmareste tocmai accelerarea procesului de vanzare a locuintelor, astfel incat sa se acumuleze fonduri pentru construirea de locuinte noi. Banii incasati din rate vor fi utilizati pentru finantarea unor noi proiecte sau programe de
constructii de locuinte. Modul de constituire si de plata a avansului, a ratelor lunare, inclusiv a ratei dobanzii si a  majorarilor de intarziere, vor fi stabilite in Normele metodologice pentru punerea in aplicare a noilor prevederi.