19 aprilie 2024

Campanie de informare a turiştilor cu privire la păstrarea şi folosirea armelor

La sfârşitul acestei săptămâni poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Constanţa au lansat Campania de informare a turiştilor de pe litoralul românesc cu privire la păstrarea şi folosirea armamentului în mod legal, intitulată “FII RESPONSABIL!”.

Campania este coordonată de IGPR – Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase şi se va derula pe litoralul Mării Negre în sezonul estival 2014,  mesajele principale ale acesteia având în vedere sancţiunile legale în cazul folosirii în mod ilegal a armamentului şi modalităţile de folosire în mod legal a armelor deţinute.

Evenimentul a debutat la data de 24 iulie a.c., la sediul Poliţiei din Staţiunea Mamaia, continuând pe durata întregului weekend şi în staţiunile Eforie, Costineşti, Neptun şi Mangalia.

Activităţile au fost sprijinite şi de poliţişti din cadrul Serviciului de Ordine Publică, Biroului de Poliţie pentru Staţiunea Mamaia şi ai Compartimentului de Analiza şi Prevenirea Criminalităţii.

Astfel, oamenii legii au distribuit pliante informative cu măsurile necesare de păstrare a armamentului la domiciliu, în locul de rezidenţă al deţinătorilor şi în unităţile hoteliere.

Turiştii şi administratorii unităţilor de cazare au fost sfătuiţi de poliţişti:

–                           să nu lase armele nesupravegheate şi la îndemâna persoanelor neautorizate, fiind astfel înlăturate pericolele de vătămări corporale accidentale;

–                           să nu lase arme nesupravegheate în autoturisme, în mijloacele de transport în comun, în camerele de hotel, evitând sustragerea sau pierderea acestora;

–                           să folosească armamentul doar în poligoane autorizate;

–                           să nu poarte arme în zone aglomerate (spectacole, adunări publice,  restaurante, cluburi), unde portul armamentului nu este permis de lege;

–                           să nu poarte armamentul în stare de ebrietate sau în alte cazuri în care capacitatea medicală şi de folosinţă sunt afectate;

–                           să poarte armamentul doar însoţit de documentele prevăzute de lege;

–                           de asemenea, administratorii spaţiilor de cazare au fost sfătuiţi să adopte toate măsurile legale pentru păstrarea în siguranţă a armelor turiştilor veniţi în vacanţă pe litoralul românesc.

Acţiuni similare vor continua pe toată perioada sezonului estival, pentru o cât mai bună informare a turiştilor cu privire la modalităţile legale de păstrare şi folosire a armelor.