19 aprilie 2024

Trei miliarde de lei vechi, alocate de la bugetul local pentru renovarea şi modernizarea şcolilor din Mangalia

În vederea pregătirii anului şcolar 2014 – 2015, în vacanţa de vară ce tocmai s-a încheiat, în incinta instituţiilor de învăţământ, au fost executate lucrări de reparaţii şi modernizări, în funcţie de sumele primite de la Primărie, dar şi în funcţie de necesităţi.   

Astfel, la Şcoala Generală nr. 5 „Gala Galaction” au fost igienizate sălile de curs şi s-au făcut diverse reparaţii. „Avem trei corpuri de clădiri, astfel că a fost mult de muncă. Tâmplăria a fost vopsită, la fel ţevile şi caloriferele din clase şi de pe holuri. Ţin să precizez faptul că în proporţie de 90%, toate aceste lucrări s-au realizast din fonduri proprii şcoli, din sponsorizări, dar şi cu ajutorul părinţilor. În total, valoarea totală a reparaţiilor s-a ridicat la suma de 50.000 lei, iar de la bugetul local ne-au fost repartizaţi numai 12.000 de lei. De asemenea, precizez faptul că lucrările au fost realizate de personalul şcolii. Cea mai importantă schimbare o reprezintă înlocuirea porţii de la şcoala de vizavi de geamie. Investiţia s-a făcut exclusiv cu ajutorul unor sponsori generoşi. La fel de important a fost şi ajutorul părinţilor care ne-au ajutat să schimbăm mobilierul deteriorat”, a declarat directoarea Şcolii nr. 5, prof. Adriana Popescu.

Chiar dacă unitatea este pregătită corespunzător, rămâne lipsa spaţiului, dar şi a unei săli de sport. De-a lungul timpului, au tot existat demersuri în vederea mansardării unui corp de clădire ori de ridicare a unei clădiri noi. Din păcate, intenţiile nu s-au concretizat, astfel că elevii claselor primare, inclusiv de la clasa a II-a sunt nevoiţi să înveţe după-amiaza. Pe de altă parte, orele de sport se ţin în curte sau în sala de clasă, unde elevii sunt nevoiţi să inhaleze praful ridicat în urma exerciţiilor de educaţie fizică. În acelaşi timp, conducerea şcolii a pierdut câţiva elevi buni pe care, din cauza programului de după-amiază, părinţii au preferat să-i transfere la alte unităţi care îi cheamă pe copii dimineaţa la ore, nu la 12.00-13.00. Şcoala „Gala Galaction” are trei clase I, respectiv trei clase pregătitoare.

Renovări s-au executat şi la Şcoala Generală nr. 3 din Mangalia. Aici, s-a făcut igienizare parţială, iar în cinci săli de clasă parchetul a fost înlocuit integral. Directorul instituţiei,

prof. dr. Mihai Ionescu ne-a declarat că au fost făcute revizii şi reparaţii la instalaţia sanitară şi electrică. „Au fost modernizate câteva grupuri sanitare şi s-au făcut tencuieli exterioare. Toate aceste lucrări au costat 50.000 de lei, bani pe care i-am primit de la Primărie. Pentru anul şcolar ce a început, avem patru clase I şi alte patru clase 0 (grupa pregătitoare)”, a spus directorul Şcolii nr. 3 Mangalia.   

Cele mai mari lucrări au fost făcute la Şcoala nr. 2 „Sf. Apostol Andrei”. Aici, s-a reparat, în totalitate, acoperişul, s-a igienizat şi s-au executat reparaţii interioare. Valoarea totală a reparaţiilor a fost de 86.900 de lei.

Reprezentanţii Primăriei Mangalia ne-au precizat faptul că suma totală alocată de la bugetul local pentru reparaţii curente instituţii de învăţământ (grădiniţe, şcoli, Colegiul Economic Mangalia) a fost de aproximativ 300.000 de lei.