20 aprilie 2024

După şedinţa cu cântec de ieri, independenţii şi liberalii din Consiliul Local au trecut rectificarea bugetară

După ce ieri, într-o şedinţă furtunoasă de la primărie, consilierii locali PSD au părăsit sala, nemulţumiţi de ceea ce ei numesc „supradimensionarea bugetului local“, iată că, astăzi, într-o întâlnire de îndată, s-a reuşit trecerea acestui proiect de hotărâre. Din nou, aleşii locali ai PSD s-au abţinut la vot.  Zece din cei treisprezece aleşi prezenţi la şedinţă – trei liberali şi şapte independenţi – au fost de acord cu rectificarea bugetară.

Cei trei consilieri PSD care s-au abţinut la vot au motivat, la fel ca la şedinţa ce a avut loc cu o zi înainte, că sunt de acord cu primirea fondurilor guvernamentale, dar nu pot accepta modul în care directorul economic al primăriei, Bogdan Dima, a supradimensionat bugetul local, de la 650 de miliarde de lei la 1.260 de miliarde de lei. Potrivit declaraţiilor consilierilor PSD, poziţia acestuia a creat, în timpul şedinţei de anterioare,  o atitudine şi un limbaj neadecvate al primarului faţă de cei care s-au abţinut la vot. Din această cauză, preşedintele de şedinţă, consilierul local Vasile Iorga a solicitat demisia directorului din primărie.

La rândul său, consilierul Dragoş Bociog a ţinut să precizeze faptul că grupul său nu este împotriva cetăţenilor, aşa cum s-a afirmat în cursul zilei de ieri de către reprezentanţii administraţiei publice locale. „Cetăţenii Mangaliei trebuie să ştie că aleşii PSD nu au votat împotriva banilor veniţi de la bugetul de stat. Am votat împotriva a ceea ce administraţia publică refuză să facă la fiecare solicitare a mea, personală, dar şi a partidului: aceea de a avea un buget echilibrat“, a afirmat, în timpul şedinţei, Dragoş Bociog.

Un al doilea proiect de pe ordinea de zi, transformarea a două funcţii din Compartimentul Permanent al Consiliului Local – cea de consilier juridic gradul I A în consilier juridic gradul II şi cea de inspector de specialitate gradul I A în inspector de specialitate debutant, a fost aprobat cu unanimitate de voturi. Mai mult, potrivit secretarului primăriei, Petrina Boiţă, posturile iniţiale, deşi scoase la concurs, nu au fost ocupate din cauza salariilor mici oferite mangalioţilor ce au experienţă în domeniile solicitate. Drept urmare, a anunţat secretarul, posturile aprobate în şedinţa de astăzi vor fi scoase la concurs în scurt timp, iar cei ce doresc să devină angajaţi la primărie se pot prezenta la examen.

Întrebat cum comentează şedinţa de astăzi, care a fost departe de a se fi desfăşurat într-o atmosferă paşnică, primarul urbei, Cristian Radu ne-a declarat: „Din fericire, nu mai am ce să comentez. E bine că acest proiect a trecut la vot, dar e anormal că aleşii respectivi s-au abţinut şi astăzi. Argumentele lor sunt irelevante: vorbim despre două lucruri diferite. Compensarea arieratelor este un ajutor fantastic, ţinând cont că, în 2012 aveam o datorie de 12 milioane de euro, iar astăzi mai avem numai circa 4 milioane de euro“.