24 aprilie 2024

În Policlinica Mangalia, timpul s-a oprit în loc, iar frigul de pe holuri nu are moarte!

Temperaturile scăzute nu au întârziat să sosească, astfel că disconfortul termic se face simţit mai pregnant în incinte, unde, de multe ori, este chiar mai frig decât afară. Dintre toate instituţiile cărora cetăţenii Mangaliei le trec pragul cu preţul unor dârdâieli, Policlina, un adevărat iglu, rămâne pe primul loc.  În unitatea sanitară, încă de la intrare, te izbesc frigul, aspectul dezolant şi mobilierul antic, mai potrivit pentru o haltă CFR.

Situaţia tristă a Policlinicii Mangalia unde ajung, zilnic, sute de oameni, datează de mai bine de 10 ani, însă aplicele de pe pereţi bat liniştit 30 de ani…  Pe lângă lipsa oricărei investiţii în spaţiile comune, a grupurilor sanitare uzate şi încuiate cu cheia, ceea ce deranjează cel mai mult este frigul de pe holuri. Aşa se face că medicii de familie şi cei specialişti ce deţin cabinete în interiorul Policlinicii nu s-au preocupat decât de interioare pe care le-au zugrăvit, încălzit şi dotat cu mobilier modern. În schimb, holurile pe care aşteaptă pacienţii, adică pensionari, copii, bolnavi cronic sau chiar oameni sănătoşi veniţi pentru controale de rutină au fost lăsate în voia sorţii. Astfel, pacienţii sunt nevoiţi să îndure ore în şir temperaturile glaciare riscând, astfel, să plece din Policlinică mult mai bolnavi decât au venit.

Medicii au refuzat vehement ca unitatea să fie racordată la sistemul centralizat de termoficare, deoarece nu sunt dispuşi să achite gigacaloria în valoare de 540 de lei, practicată în cazul agenţilor economici. Nici decorul holurilor nu i-a interesat, unitatea încremenind în anii ’70 – ’80 în condiţiile în care la Constanţa, Bucureşti sau chiar în incinta cabinetelor private confortul şi aspectul demn de 2014 sunt la ele acasă, aşa cum este şi firesc. Dezinteresul cadrelor medicale nu se justifică având în vedere şi chiriile modice pe care le achită pentru ocuparea cabinetelor, timp în care mulţi alţi colegi cu cabinete private în oraş au cumpărat sau închiriat apartamente pentru care plătesc, lunar, chiar şi 1.000 de euro!

Aparatură veche, subsol insalubru şi cabinete goale rezervate

Vizitele dese întreprinse în Policlinică l-au determinat pe primarul Cristian Radu să-şi formeze un punct de vedere în care cuvântul de ordine este nepăsarea. „Nu-mi place cum arată Policlinica Mangalia. Am intrat şi în câteva cabinete pe care le-am găsit deschise şi nici acestea nu sunt demne de o unitate medicală reprezentativă pentru Mangalia. Cel mai mult mă nemulţumeşte aparatul de la Radiologie, acelaşi de peste 40 de ani care te iradiază. Pe holuri, băncile sunt ca la ţară, pe stradă, unde se stă de vorbă, iar despre frigul de pe holuri nici nu mai are rost să vorbesc. De aceea, consider prioritară racordarea Policlinicii la sistemul de termoficare centralizat, indiferent de dorinţele medicilor. Cei care nu vor fi de acord să achite facturile pentru încălzire, vor pleca. Pe de altă parte, multe cabinete sunt ţinute încuiate pentru a fi, astfel, păstrate pentru rude şi cunoştinţe. O altă măsură va fi evaluarea tuturor spaţiilor, iar dacă vom vedea că cele ocupate nu respectă măcar normele igienico-sanitare vor fi repartizate altor specialişti care vor avea grijă de ele. Există foarte multe solicitări pentru spaţiile din Policlinică, iar acestea vor fi rezolvate după ce se va încheia evaluarea despre care vorbeam. Medicii trebuie să înţeleagă că sunt chiriaşi, astfel că trebuie să respecte nişte reguli. Dacă le vor încălca în continuare, vor risca să-şi piardă cabinetele. În oraş există numeroase cabinete private în care pacienţii beneficiază nu doar de servicii de calitate, ci şi de căldură, pentru acestea medicii plătind sute şi chiar mii de euro lunar. La Policlinică însă medicii au propriile reguli, nu au grijă de cabinete, iar spaţiile comune nu-i interesează nici atât. O altă mare problemă o avem cu subsolul Policlinii plin cu deşeuri medicale, un adevărat focar de infecţii”, a declarat primarul Mangaliei, Cristian Radu.

Toate aceste aspecte vor face în cursul zilei de astăzi obiectul unei întâlniri între medici, administratorul Policlinicii şi reprezentanţi ai Primăriei Mangalia. Urmează să vedem dacă dialogul va fi constructiv şi dacă va duce la soluţii comune în favoarea pacienţilor ce plătesc pentru serviciile de care beneficiază, dar care nu primesc în schimb confort în timp ce aşteaptă, aliniaţi, la uşile cabinetelor.

2 thoughts on “În Policlinica Mangalia, timpul s-a oprit în loc, iar frigul de pe holuri nu are moarte!

  1. Dezinformări , dezinformări , dezinformări …..
    1. Bancutele sunt din dotarea facuta de Primarie iar daca aceste obiecte nu sunt pe placul d-lui Primar le poate schimba
    2. Repartizarea spatiilor este facuta de Primarie iar daca au fost sau mai sunt cabinete inchise ( pastrate pentru cineva ) nu este vina medicilor din Policlinica ci a Primariei
    3. Cand a fost d-nul Primar sau alt reprezentant din Primarie la subsolul Policlinicii si a observat ca este un focar de infectii ?
    Unde ati vazut deseuri medicale sau alte mizerii la subsolul cladirii d-le Primar ?
    Minciuna sau dezinformare !!!
    4. In subsol sunt numai infiltratii de apa , dar acestea sunt din panza freatica ( apa curata ) si sunt deversate in permanenta la canalizare cu ajutorul unei pompe .
    5. Pentru reparatiile spatiilor comune nu cumva d-le Primar medicii aveau promisiunea dv. ferma de reabilitare totala a cladirii ( termoizolare , mansardare , reparatii spatii comune , schimbat usi, geamuri …. ?!!
    6. Vina pentru starea actuala este si a Primarilor mai vechi care nu au fost prea interesati de Policlinica
    7. Vina este si a dumneavoastra d-le Primar pentru ca pana acum cca doua – trei luni nu prea v-am vazut pe la Policlinica iar cele mai multe spatii ( care au fost pana acum cu usile inchise , pastrate sau nu pentru cunostiinte ) au fost repartizate recent de dv.
    Medicii din Policlinica au nevoie de sprijinul dv. si nu de amenintari cu pierderea spatiilor .
    8. Grupuri sanitare se afla la fiecare etaj si nu sunt incuiate !!
    Speram ca pe viitor cand doriti niste informatii corecte si pe care sa le transmiteti mai departe sa la procurati direct de la Policlinica si de la persoane autorizate .
    Va multumesc
    Administrator
    Dumitru Mocanu

  2. Domnule primar , haideti sa vorbim despre spagile pe care le-ati primit pentru alocarea unor spatii din policlinica , nu vreti? Lasati-ne cu propagarea comunista a imaginii de om cinstit ca noi stim altceva . Sa vorbim despre porecla dumneavoastra de jumi-juma sau de proprietatile dumneavoastra pe care le-ati obtinut prin spaga ? Nu va e frica de DNA? Sa le facem o sesizare?

Comments are closed.