18 aprilie 2024

Numărul infecţiilor respiratorii în continuă creştere. Peste 80 de viroze, diagnosticate săptămânal

Schimbările bruşte de temperatură au determinat înregistrarea unui număr mare de răceli şi infecţii ale căilor respiratorii superioare. Din fericire, medicii de familie nu s-au confruntat până acum cu cazuri de gripă sezonieră, însă răcirea accentuată a vremii, anunţată de către meteorologi, va conduce şi la apariţia acestei afecţiuni. Pe de altă parte, gripa de sezon riscă să-i afecteze în perioada următoare pe cei vulnerabili, respectiv pe copii, vârstnici, bolnavi cronic având în vedere faptul că nu a fost începută campania de vaccinare din lipsă de doze.

Potrivit reprezentanţilor Autorităţii Naţionale de Sănătate Publică, Compartimentul Mangalia, în fiecare săptămână, medicii de familie raportează mai bine de 80 de cazuri de viroză respiratorie, la care se adaugă alte zeci de afecţiuni similare neanunţate, dar tratate de către pacienţi la domiciliu. În plus, tot săptămânal se înregistrează peste 40 de pneumonii care pot avea efecte devastatoare în cazul unui organism slăbit sau afectat de alte afecţiuni cronice.

Pentru ca numărul îmbolnăvirilor să nu explodeze, medicii recomandă evitarea spaţiilor aglomerate şi administrarea, cu rol preventiv, a vitaminelor, mineralelor, precum şi consumul de fructe şi legume crude. „Recomand la cele mai mici semne ale bolii tratamentul simptomatic, care să cuprinda medicamente antitermice, vitamina C etc. De asemenea, sunt recomandate ceaiurile călduţe, cu lămâie. Atenţionez pacienţii să nu ia antibiotice decât dacă acest lucru se impune şi doar în urma reţetei prescrrise de către medicul de familie sau cel specialist. Din păcate, majoritatea oamenilor iau antibiotice la cel mai mic semn de răceală, manifestată prin dureri de cap sau de gât, ceea ce nu este bine, întrucât o cantitate mare de astfel de medicamente slăbesc organismul, scad imunitatea şi rezistenţa la viruşi”, a declarat dr. Laura Condur.

Mai trebuie spus faptul că imunizarea populaţiei împotriva gripei sezoniere continuă să întârzie, întrucât Ministerul Sănătăţii nu a finalizat procedura de achiziţie a serului ce va fi adus din străinătate.