19 aprilie 2024

A început campania de vacinare împotriva gripei sezoniere

Cu puţină întârziere, campania de vaccinare antigripală a debutat şi la Mangalia. Coordonatoarea Autorităţii Naţionale de Sănătate Publică Mangalia, dr. Mariana Petre ne-a declarat că dozele de vaccin au fost repartizate de Ministerul Sănătăţii în două tranşe. „În total, ne-au fost distribuite peste 1.000 de doze de vaccin antigripal. La rândul nostru, le-am trimis categoriilor ce prezintă risc mare de îmbolnăvire. Astfel, dozele au ajuns la personalul medical din Spitalul Municipal Mangalia, Căminul de bătrâni, creşe, Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Mangalia. În a doua etapă, am distribuit dozele cabinetelor medicilor de familie din Policlinica Mangalia şi din oraş. Acestea vor fi utilizate pentru imunizarea bolnavilor cronic, vârstnicilor şi copiilor. Dacă vor mai exista solicitări, vom cere un lot nou de doze”, a declarat dr. Mariana Petre.

Cadrele medicale recomandă cetăţenilor să evite aglomeraţiile, să consume fructe şi legume crude, iar în cazul în care au organismul slăbit, să-şi administreze o cură de vitamine şi minerale, timp de o lună. De asemenea, specialiştii atenţionează cetăţenii să nu se grăbească să ia antibiotice la primele semne de răceală şi gripă, ci să se adreseze cabinetelor medicale în vederea prescrierii unui tratament adecvat.

De la instalarea acestui sezon rece, s-au înregistrat, săptămânal, peste 80 de viroze respiratorii şi alte peste 30 de pneumonii. În acelaşi timp, unităţile şcolare din Mangalia s-au confruntat cu o epidemie de Hepatita A.