19 aprilie 2024

Sute de mii de daruri de Crăciun, aduse de „bunii samariteni“ de la Mangalia

De opt ani, în cele mai sărace şi întunecate cartiere ale Mangaliei, Moş Crăciun aduce, copiilor cuminţi, cutii frumos ambalate, pline cu dulciuri, rechizite, jucării şi mici obiecte vestimentare. Daruri aidoma celor de la Mangalia primesc alte sute de mii de copii din România şi milioane din întreaga lume.

În 2014, Mangalia este sediul central al cadourilor multicolore, ce vor fi împărţite, zilele acestea, în regiunea Dobrogea-Muntenia: nouă judeţe şi Municipiul Bucureşti.  „Moş Crăciun“, cel ce va trimite darurile către beneficiari, este pastorul Dorel Toma, preşedinte al Fundaţiei Centrul Creştin Callatis. „Întreg angrenajul împărţirii cadourilor de Crăciun este mişcat prin voluntariatul cetăţenilor români, dar şi străini. În cursul zilei de ieri, tirurile din Anglia au început să sosească la Mangalia, acţiunea de descărcare fiind în toi, iar de mâine, micuţii se vor bucura, din nou, de surprizele din cutiile multicolore trimise de prietenii lor din Marea Britanie“, afirmă Dorel Toma.

Beneficiarii muncii voluntarilor sunt, în special, copiii din zonele cele mai defavorizate ale oraşului, cei cărora părinţii nu ar avea de unde să le ofere vreo surpriză de Crăciun: IAS Fruviileg, Moară, Barăci sau Herghelie.

Scopul acţiunii caritabile este acela de a aduce un zâmbet pe feţele micuţilor care nu primesc niciun cadou de Crăciun, dar proiectul nu se opreşte, însă, aici. Darurile ajung şi la ceilalţi copii cuminţi din oraş, întrucât Centrul Cultural Creştin colaborează cu Primăria Mangalia, cu unităţile de învăţământ din oraş, dar şi cu ONG-uri locale, toate acestea distribuind darurile primite de la copiii din Finlanda, Germania, Anglia sau Austria.

În 2013 a fost distribuit, în România, darul cu numărul un milion

Povestea darurilor de Crăciun, ambalate în cutii de pantofi  a început în urmă cu aproape 25 de ani de ani, fiind iniţiată de Organizaţia “Samaritan’s Purse“ („Punga Samariteanului“).  Proiectul “Operation Christmas Child“ („Operaţiunea Crăciun pentru Copii“) a distribuit, în acest timp, peste 8.000.000 de cutii de pantofi pline cu cadouri, pe care le-a livrat copiilor din peste 100 de ţări ale lumii. Astfel, prin voluntariatul celor de la “Samaritan’s Purse“, copiii extrem de săraci din ţările africane, orfanii rămaşi fără părinţi în urma războaielor sau cei ce nu mai au un acoperiş desupra capului din cauza calamităţilor naturale, au putut să se bucure, fie şi numai pentru o clipă, de micile daruri puse în cutiile de pantofi de către  prietenii lor mai norocoşi.

Familii, comunităţi religioase, companii multinaţionale strâng, în cutii de pantofi, după o listă bine stabilită, rechizite, dulciuri, mici obiecte de îmbrăcăminte, pastă de dinţi şi săpunuri, jocuri etc. În cazul în care mai încap şi alte lucruri, cutiile sunt completate în centrele de colectare: hale enorme, unde lucrează, zi şi noapte, sute de voluntari. Ambalate în hârtii de culori vii, darurile sunt preluate de sutele de tiruri ce pornesc către ţările de destinaţie.

În 2014, în România, a fost livrat, potrivit declaraţiilor lui Dorel Toma, coletul cu numărul un milion. Anul acesta vor fi oferite micuţilor din ţară circa 250.000 de cadouri. Dorel Toma şi echipa sa, formată din peste 500 de voluntari se ocupă cu distribuirea darurilor. „Bucuria noastră cea mai mare este aceea de a vedea chipurile copiilor care nu prea au prilejul să zâmbească, luminându-se atunci când primesc un dar din mâinile noastre“, ne spune unul dintre voluntarii de la Centrul Creştin Callatis, Ionuţ Dumitraşcu.

Întreaga activitate este extrem de bine organizată, toate acţiunile se fac în mod spartan, potrivit unor grafice, pentru că orice greşeală înseamnă timp pierdut. Începând de astăzi, Moş Crăciun îşi va începe periplul prin unităţile şcolare de învăţământ, din Mangalia, dar şi din ţară.