24 aprilie 2024

Proiecte ANL: locuinţe individuale la Venus şi apartamente pe strada Oituz

Pe ordinea de zi a ultimei şedinţe ordinare a Consiliului Local Mangalia au figurat două proiecte privind atribuirea unor suprafeţe de teren în staţiunea Venus şi în interiorul municipiului, în folosinţă gratuită, către Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Concret, ANL a solicitat terenurile pentru două proiecte de construcţii de locuinţe, prin credit ipotecar, ce ar urma să se deruleze în zonă.

Unul dintre acestea vizează ridicarea unui bloc cu 40 de apartamente pe strada Oituz, în preajma fostei unităţi antiaeriene, iar celălalt construirea de 80 de locuinţe individuale, în staţiunea Venus. Potrivit afirmaţiilor iniţiatorului proiectului de hotărâre, primarul Cristian Radu, proiectele urmează să fie finalizate cu bani de la Guvernul României, Primăria urmând să achite cadastrul, studiul de fezabilitate, căile de acces, utilităţile etc, adică o investiţie de circa 3 milioane de lei. Consilierul din cadrul Primăriei, Irina Iuga, a declarat, în cadrul şedinţei de consiliu, că locuinţele individuale construite de ANL în Braşov sau Câmpina s-au vândut extrem de repede, investiţia fiind recuperată de autorităţile locale din oraşele respective în circa trei ani.

În cazul primului proiect, ANL ar urma să primească, în folosinţă gratuită, 9.600 de metri pătraţi, în timp ce, la Venus, suprafaţa pe care vor fi ridicate casele individuale ar urma să aibă 46.000 metri pătraţi.

În timpul şedinţei de consiliu, disensiunile ce au mocnit între aleşii locali încă de la demararea întâlnirii au atins apogeul chiar în timpul discuţiilor pe cele două proiecte. Consilierii locali PSD au declarat că, la Mangalia, există cartiere unde locuitorii oraşului nu dispun de utilităţi şi că este necesară construirea de case fără credit ipotecar. Ulterior, aceştia au şi părăsit sala de şedinţe, iar cvorumul necesar aprobării celor două proiecte nu a mai fost întrunit.

Edilul local ne-a declarat, însă, că este convins că aleşii vor fi de acord cu cele două proiecte, într-o şedinţă ulterioară, mai ales că este vorba despre o investiţie cu fonduri de la Guvernul României.