24 aprilie 2024

SC RAJA SA – model de bune practici în plan internațional

delegatieColaborarea dintre SC RAJA SA Constanţa şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a început în urmă cu peste 16 ani, în tot acest timp, cele două entităţi devenind parteneri de încredere, garantându-şi reciproc succesul în implementarea şi finalizarea unor programe unice la nivel naţional. Astfel, cu ajutorul BERD, SC RAJA SA a reușit să cofinanțeze cele mai ambițioase programe de dezvoltare și reabilitare a infrastructurilor de apă și canalizare – MUDP, ISPA, POS Mediu, programe cu finanțare europeană. Succesul acestor proiecte a devenit în timp etalon atât pentru operatorii de profil, din țară și străinătate, cât și pentru reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

În cursul acestei zile, în urma recomandărilor BERD, SC RAJA SA a primit vizita unei delegații oficiale din Republica Kârgâzstan, delegație din care au făcut parte și reprezentanții BERD. Astfel, compania noastră a fost gazda unei întâlniri de lucru la care au luat parte oficiali din Guvernul Kârgâzstan și anume: Daniiar Sheishekanov – Adjunct Director al Agenţiei Statale pentru Arhitectură, Construcţii, Locuinţe şi Economie Comunală și Askarbek Toktoshev – Director Alimentare cu Apă Potabilă şi Tratare a Apelor Uzate, dar și Gulnara Yessentayeva – Analist Monitorizare Cadru de Implementare, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Biroul Bișkek și Paul Ștefănescu, Bancher Asociat, Infrastructură Municipală şi de Mediu – BERD România. Discuțiile au vizat în special programele de investiții și tehnologiile implementate, dar și pașii ce trebuie urmați din punct de vedere procedural, în realizarea proiectelor cu cofinanțare BERD. În cadrul acestei întâlniri de lucru a fost prinsă și o vizită la stația de epurare Constanța Nord. Obiectivul nu a fost întâmplător ales de către oficialii Guvernului Kârgâzstan, deoarece stația cuprinde cele mai avansate tehnologii de delegatie 1epurare a apelor uzate. Mai mult, prin Programul Operațional Sectorial de Mediu, lucrările realizate, de acoperire a stației și de instalare a unei unități de dezodorizare, au fost efectuate în premieră la nivel național, pentru o stație de epurare. Pe lângă prezentarea tehnologiilor folosite și a etapelor de realizare a programului de acoperire integrală a stației, reprezentanții delegației s-au arătat interesați și de proiectul de asigurare a independenței energetice a stațiilor de epurare prin echiparea acestora cu instalații de cogenerare a biogazului și prelucrare a nămolului pentru valorificarea acestuia drept combustibil, sau în agricultură, în condiții de securitate și protecție a mediului.

La sfârșitul vizitei, Daniiar Sheishekanov – Adjunct Director al Agenţiei Statale pentru Arhitectură, Construcţii, Locuinţe şi Economie Comunală din cadrul Guvernului Republicii Kârgâzstan, a declarat: „Compania RAJA ne-a impresionat cu activitatea desfășurată și ne-ați convins că se poate. Aici am descoperit că problemele întâmpinate de noi pe partea de infrastructură de alimentare cu apă și canalizare au o soluție“.

Cu ocazia vizitării Staţiei de Epurare Constanța Nord, reprezentantul BERD – Kârgâzstan, Gulnara Yessentayeva, a declarat: „În ceea ce privește experiența companiei RAJA, de atragere și derulare a contractelor de cofinanțare cu BERD, este un exemplu care poate fi preluat și în țara noastră“.