19 martie 2024

Cuantumul lunar pentru un vârstnic găzduit la Căminul de Bătrâni – 594 lei

camin batraniPersoanele vârstnice găzduite la Căminul de Bătrâni din Mangalia vor trebui să achite, începând cu această lună, o contribuţie de 594 lei. Decizia a fost luată în cadrul celei mai recente şedinţe a Consiliului Local.

Suma reprezintă costul lunar pentru fiecare dintre bătrânii găzduiţi în instituţia publică. În cazul în care aceştia nu reuşesc să acopere, din pensia proprie, cuantumul stabilit de aleşii locali, banii vor fi achitaţi de rude sau subvenţionaţi din bugetul public.

Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor Serviciul Public de Asistenţă Socială, autorităţile publice locale sunt obligate, potrivit legii, să aprobe, anual, costurile şi contribuţia întreţinerii acestora. Tocmai de aceea s-a înaintat, către Consiliul Local, o situaţie a anului 2014, în baza căreia a fost aprobată suma necesară întreţinerii lunare a fiecăreia dintre persoanele găzduite la Căminul de Bătrâni. Cheltuielile efectuate anul trecut au fost de 256.000 de lei, rezultând un cuantum lunar, pentru fiecare dintre vârstnici, de 594 de lei.

La ora actuală, la Căminul de Bătrâni Mangalia sunt instituţionalizaţi 34 de vârstnici. Dintre aceştia, afirmă reprezentanţii Serviciului Social, doar 8 pot achita, din propria pensie, suma decisă prin votul consilierilor. Alţi 17 nu îşi pot permite achitarea integrală a banilor, diferenţa urmând să fie suportată de către susţinătorii legali. În fine, alte nouă persoane nu au deloc posibilitatea să îşi plătească contribuţia lunară, astfel că, potrivit legii, Consiliul Local va subvenţiona găzduirea lor.

Totodată, în cadrul aceleiaşi întâlniri, a fost stabilit şi un nou regulament al Căminului de Bătrâni. Decizia a fost luată în urma unui control al AJPIS Constanţa, în urma căruia s-a constatat că vechiul regulament nu se afla în concordanţă cu prevederile legale în vigoare.

6 thoughts on “Cuantumul lunar pentru un vârstnic găzduit la Căminul de Bătrâni – 594 lei

  1. Aaaa , pai nu o sa mai muncesc de acum inainte ca daca o sa am pensie mica platesc prostii pentru mine la batranete .

  2. Bună ziua!Mă interesează dacă mai avegiocuriibefe,ptr o bătrână și un Nr de contact.Va mulțumesc anticipat!

Comments are closed.