19 aprilie 2024

Cinematograful „Pescaruş” şi grădinile de vară din sudul litoralului, o „afacere” fără sfârşit

cinema1În luna noiembrie a anului trecut consilierii locali din Mangalia decideau, în unanimitate, trecerea în domeniul public al municipiului al Cinematografului „Pescaruş”, alături de grădinile de vară „Farul” şi cele Saturn, Venus şi Jupiter. Hotărârea aleşilor locali a venit după aproape opt ani de zile de la aprobarea, la nivelul Guvernului României, a Ordonanţei 39, completată, ulterior, cu Legea 328/2006, în care se arată că R.A.D.E.F.-ul (Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor România Film) trebuia să predea “sălile şi grădinile de spectacol cinematografic în domeniul public al unităţilor administrative teritoriale locale, comunale, orăşeneşti, municipal şi, după caz, şi în administrarea consiliilor locale respective”.

Din declaraţiile responsabililor Primăriei, RADEF-ul a predat o parte a activelor cu specific cinematografic din aria Mangaliei, dar nu Consiliului Local ci celui…. Judeţean Constanţa! Aşa se cinema3face că, prin proiectul de hotărâre aprobat în noiembrie 2014 de către aleşii locali, Cinematograful „Pescaruş”, Grădina „Farul” şi grădinile de vară din Saturn, Venus şi Jupiter, au trecut, cel puţin teoretic, în administrarea municipalităţii. O reparaţie morală tardivă, dar necesară, cel puţin pentru locuitorii oraşului care ar fi putut beneficia, în aceşti opt ani, de o sală de cinematograf modernă şi nu de un focar de mizerie şi şobolani, aşa cum se prezintă, astăzi, clădirea fostului „Pescaruş”.

Cu toate acestea, preluarea activelor de la R.A.D.E.F. se dovedeşte o afacere cu bătaie lungă. Nici până la ora actuală, cu toate demersurile şi lobby-ul făcut de reprezentanţii administraţiei publice din Mangalia nu s-a reuşit preluarea cinematografelor. Primarul Cristian Radu ne-a declarat că a avut runde de discuţii cu reprezentanţii RADEF chiar la finele săptămânii trecute, dar că situaţia nu a fost clarificată. “Noi ne vom face datoria şi vom sancţiona paragina în care a fost lăsat cinematograful. Primăria are suficiente fonduri pentru a reabilita clădirea şi pentru a-I reda destinaţia iniţială, aceea de sală de cinema”, afirmă edilul urbei.

cinema2

3 thoughts on “Cinematograful „Pescaruş” şi grădinile de vară din sudul litoralului, o „afacere” fără sfârşit

Comments are closed.