20 aprilie 2024

Elevii callatieni, în vizită la colegii lor din Turcia

IMG_20150424_115853În perioada 20 – 25 aprilie 2015, un grup de 11 elevi ai clasei a IV-a A, însoţit de prof. înv. primar Rodica Codău şi prof. Silvia Lipnic de la Liceul Teoretic “Callatis” Mangalia, s-a deplasat la UZLUCE DOGA KOLEJI din oraşul BURSA, pentru a participa la sărbătorirea Zilei Copilului în Turcia, alături de elevii acestui colegiu. În urmă cu un an ei au răspuns invitaţiei Doga Koleji Izmir de a participa la acelaşi eveniment, iar în aprilie 2013 s-au aflat la Doga Koleji Manisa.

Oraşul Bursa este cunoscut ca fiind prima capitală a Imperiului Otoman, în prezent fiind reşedinţa provinciei cu acelaşi nume, este al patrulea oraş, ca mărime, din Turcia, fiind aşezat în apropierea Mării Marmara, în nord-vestul Anatoliei.

Elevii şi cadrele didactice de la liceul din Mangalia au fost întâmpinaţi cu multă căldură de către domnul director adjunct , prof. Aytac Aribas, prof. de engleză Selin Aydin şi profesorii catedrei de engleză, elevii şi părinţii de la Uzluce DOGA KOLEJI Bursa, iar pe parcursul şederii la familiile elevilor, au fost trataţi cu o deosebită atenţie şi prietenie .

În această perioadă s-au împărtăşit experienţe ale elevilor şi cadrelor didactice, limba de comunicare fiind engleza . Delegaţia Liceului Teoretic “Callatis” a fost impresionată de dotarea excepţională a acestei şcoli, fiecare sală de clasă având tablă inteligentă(smart board), iar pe lângă sala de sport, aveau în dotare si un patinoar. Elevii noştri au participat activ la orele de engleză, fiind un bun prilej de dezvoltare a abilităţilor de comunicare în această limbă.

Dansurile populare româneşti şi cântecele prezentate pe 23 Aprilie, Ziua Copilului în Turcia, au fost îndelung aplaudate de către elevii, cadrele didactice şi părinţii de la Uzluce DOGA KOLEJI Bursa. De asemenea, elevii noştri, împreună cu elevii colegiului gazdă au interpretat cântece în limba română, în limba turcă şi în limba engleză. Însoţită de către domnul director adjunct , prof. Aytac Aribas şi prof. de engleză Selin Aydin, delegaţia Liceului Teoretic “Callatis” a fost primită de către domnul Inspector Scolar General al regiunii Bursa, la sfârşitul întrevederii acesta oferind buchete de flori tuturor membrilor delegaţiei.

Vineri, 24 aprilie, delegaţia Liceului Teoretic “Callatis” şi cea a Uzluce Doga Koleji Bursa a fost primită la Primăria Generală a oraşului Bursa, unde i-a fost înmânată o plachetă a oraşului, precum şi cadouri copiilor.

În timpul şederii la Bursa, elevii noştri au vizitat Hamitler Doga Koleji Bursa precum şi cele mai importante obiective turistice din oraşul Bursa şi din împrejurimi, fiind impresionaţi de bogăţia patrimoniului cultural şi istoric al acestei regiuni.

A fost o experienţă pozitivă atât pentru elevii Liceului Teoretic “Callatis” din Mangalia cât şi pentru cei de la Doga Koleji Bursa, evidenţiindu-se încă o dată importanţa păcii, prieteniei, iniţiate de fondatorul Republicii Turcia, Mustafa Kemal Ataturk.

                                                                                            prof. înv. primar Rodica Codău