19 aprilie 2024

Ziua Veteranilor, sărbătorită la Cercul Militar Mangalia

IMG_1459Cercul Militar Mangalia a găzduit, astăzi, o activitate dedicată Zilei Veteranilor de Război. Invitaţi de onoare ai evenimentului au fost ultimii supravieţuitori ai celor două războaie mondiale din localitate, dar şi un numeros public, format din cadre militare ale Garnizoanei Mangalia şi locuitori ai oraşului. Seniorii veterani ai Mangaliei, cei care s-au putut deplasa pentru a aduce un omagiu camarazilor de arme, au salutat decizia Guvernului României ca Ziua Veteranilor de Război să fie marcată, anual, la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României.
La ora actuală, la Mangalia, Asociaţia Veteranilor de Război, care cuprinde cadre militare din arealul Vama Veche-Eforie, are înregistraţi 140 de veterani, văduve ale acestora şi urmaşii lor. Potrivit declaraţiilor colonel în retragere Alecu Crudu, preşedintele asociaţiei, doar 12 veterani au supravieţuit timpului. Toţi membrii asociaţiei întâmpină dificultăţi mari în privinţa veniturilor lunare, de exemplu, o urmaşă de veteran primind, lunar, o pensie de numai 92 de lei. În sala de conferinţe a Cercului Militar au fost reamintite, de către invitaţi, meritele deosebite ale tuturor participanţilor pe fronturile patriei. IMG_1461
La finalul manifestării a fost rulat un film despre faptele de vitejie ale luptătorilor veterani, dar şi situaţia precară în care se află o bună parte a acestora, la ora actuală.