20 aprilie 2024

Consilierii au aprobat implementarea celui de al treilea soft, din ultimii trei ani, pentru încasarea taxelor şi impozitelor

Consilierii locali au aprobat, în şedinţa de îndată ce a avut loc ieri, la primărie, proiectul de hotărâre privind acceptarea ofertei de donaţie a licenţelor Sistemului Informatic Integrat pentru aplicaţia APLxPERT de către S.C. Sobis Solutions S.R.L.

Firesc, proiectul de donaţie a stârnit controverse aprinse în rândul consilierilor, întrucât, prin acest sistem integrat sunt efectuate atât contabilitatea din primărie, cât, mai ales, sunt încasate taxele şi impozitele cetăţenilor şi ale agenţilor economici din Mangalia. O parte a consilierilor a atras atenţia asupra „ocolirii“ legalităţii prin acceptarea acestui soft care, gratuit iniţial, va scoate bani din buget prin serviciul de mentenanţă. Serviciu care va fi aprobat, probabil, printr-un alt HCL. La solicitarea consilierilor, angajaţii primăriei nu au ştiut să speficice despre ce sumă este vorba.

Acesta este al treilea program de contabilitate şi încasare de taxe şi impozite utilizat de primărie în ultimii trei ani, celelalte două fiind un adevărat coşmar atât pentru contribuabili, cât şi pentru încasatori, prin erorile pe care le-au prezentat, în timp.

Potrivit declaraţiilor consilierului local Paul Foleanu, ar exista, în cazul de faţă, pericolul ca, în cazul unui control de specialitate, aleşii să fie traşi la răspundere pentru acceptarea „donaţiei“: „În situaţia aceasta nu putem vorbi despre o achiziţie publică, în care să existe mai multe oferte. Putem fi, astfel, acuzaţi că am favorizat o firmă în privinţa mentenanţei şi că am ocolit Ordonanţa 39 (n.r. privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii). În primărie avem licenţe de la multe firme, de la Windows la Autocad, dar nu am mai auzit să treacă, prin Consiliul Local, achiziţia unei licenţe“. Tot consilierul local a mai adăugat faptul că, firma donatoare ar putea cere, ulterior, orice preţ consideră de cuviinţă pentru mentenanţa softului.

La rândul său, Linica Stan a spus că, oferirea softului în mod gratuit nu poate fi decât un lucru bun pentru primărie. „Softul e gratis, deci ne scuteşte de cheltuieli suplimentare. Şi nu cred că firma îşi va permite să solicite un preţ mai mare pentru mentenanţă faţă de firmele anterioare“, a spus Linica Stan. Se pare că argumentele domniei sale au cântărit mai mult în ochii majorităţii aleşilor locali, astfel încât, fără votul consilierilor PSD, proiectul de implementare al aplicaţiei APLxPERT de către S.C. Sobis Solutions S.R.L. a trecut la vot.