20 aprilie 2024

Amnistie fiscală de 2,4 milioane de lei! Vor beneficia de aceasta 9.500 de mangalioţi

2,4 milioane de lei: cu atât au reuşit consilierii locali, printr-un simplu vot, să reducă debitele înregistrate la primărie de cetăţenii oraşului. Printr-o decizie a Consiliului Local luată joi, vor fi scutiţi de la plata majorărilor de întârziere şi penalităţilor aferente obligaţiilor bugetare (taxe şi impozite locale) toţi cetăţenii urbei, persoane fizice.

Este vorba despre o “amnistie” fiscală la nivel local, ce va fi aplicabilă în perioada 1 iunie – 15 octombrie a acestui an. Numai puţin de 9.500 de locuitori ai oraşului, persone fizice, vor putea să doarmă, liniştiţi, în cazul în care au penalităţi sau majorări la taxele şi impozitele locale. Acestea le vor fi “tăiate” printr-o simplă cerere depusă la primărie, până cel târziu pe data de 15 octombrie 2015.

Cum în proiectul de hotărâre pus pe masa aleşilor locali nu figurau şi chiriaşii cu contracte la ANL, ADPP sau Serviciul Social, la propunerea consilierului Paul Foleanu au fost incluşi în lista beneficiarilor scutirii de la plata penalităţilor şi aceştia.

Edilul Cristian Radu a fost de părere că, o mare parte a asistaţilor social, chiriaşi la primărie, nu merită să le fie reduse datoriile: “De când se nasc şi până mor ei sunt ajutaţi de stat, din banii noştri. În cadrul unei parteneriat al primăriei, zilele trecute, o societate din DMHI a vrut să angajeze un număr mare dintre cei care locuiesc în casele primăriei. Din cei aproape 700 de adulţi ştiţi câţi s-au angajat? Unul singur! Iar firma s-a îndreptat către Bârlad, pentru a găsi forţă de muncă pe care să o aducă la Mangalia”.

La rândul său, Claudiu Stamate, directorul S.P.A.S., a povestit celor prezenţi că, în momentul în care li s-a spus că locurile de muncă sunt în şantier, chiriaşii “Barăcilor” au declarat că mai bine merg la puşcărie decât să lucreze în DMHI.

În plus, mai spun reprezentanţii primăriei, locuitorii celei mai rău famate zone a urbei, “Barăcile”, deşi îşi mai achită, din când în când, o parte din restanţe, nu pot justifica niciun leu, întrucât aceştia nu au fost niciodată angajaţi cu carte de muncă: “Acum trei zile o femeie a fost atacată pe stradă şi tâlhărită, în plină zi, în momentul în care a ieşit dintr-o casă de amanet. Pentru a mai locui în casele primăriei, fiecare dintre aceşti cetăţeni trebuie să facă dovada că au un loc de muncă permanent şi legal”, a conchis Cristian Radu.

 

Neglijenţa angajaţilor de la Taxe şi Impozite, “salvată” de votul consilierilor

Pe lista celor care vor fi scutiţi de la plata penalităţilor se numără şi chiriaşii ANL, cei de la blocurile D01, D02 şi D03 (ce aparţin de ADPP) şi imobilele de pe strada M.I. Dobrogeanu, aparţinând Serviciului Social. În urmă cu câteva luni, aceştia au primit, acasă, notificări că au de plătit penalităţi extrem de mari, înregistrate din 2012, dar pentru care primăria nu a catadicsit, niciodată, din neglijenţă sau necunoaştere, să trimită vreo înştiinţare.

Potrivit proiectului adoptat ieri, scutirile se vor aplica conform Codului Fiscal, iar amnistia se va aplica penalităţilor şi majorărilor aferente obligaţiilor achitate până la 30 septembrie a.c. Prin urmare, se vor bucura de generozitatea consilierilor locali numai aceia care şi-au achitat, până la finele lunii septembrie, taxele, impozitele, chiriile şi redevenţele către primărie.

Pentru a beneficia de scutirea penalităţilor, cetăţenii vor trebui să depună o cerere adresată Direcţiei Generale de Management Fiscal şi Control, Serviciul Impozite şi Taxe, urmând ca instituţia să aprobe sau nu, solicitarea.

1 thought on “Amnistie fiscală de 2,4 milioane de lei! Vor beneficia de aceasta 9.500 de mangalioţi

  1. Pai daca ne da voie sa furam si politia se face ca nu ne vede , facem mai multi bani asa de ce sa muncim ?

Comments are closed.