19 aprilie 2024

Continuă disensiunile dintre consilieri şi primar: Regulamentul de gospodărire, respins a treia oară!

Tensiunile accentuate dintre o parte a aleşilor locali şi primarul Cristian Radu, ce îşi pun amprenta, tot mai des în ultima vreme, pe şedinţele de consiliu, au ieşit la iveală şi la cea mai recentă întâlnire. Unul dintre cele mai disputate puncte de pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu de săptămâna trecută l-a constituit Regulamentul de gospodărire a oraşului, despre care ”Ediţia de Sud“ a scris, în repetate rânduri.

Regulamentul, ce cuprinde atât normele de de gospodărire pe raza municipiului, cât şi sancţiunile ce ar urma să fie aplicate cetăţenilor şi comercianţilor din urbe – cu valori cuprinse între 500 şi 2.500 de lei – a fost reintrodus, pentru a treia oară, în şedinţă publică. Şi de data aceasta, discuţiile pe marginea sa au degenerat în acuze reciproce între Cristian Radu şi consilierii care nu au considerat oportun un astfel de regulament.

Respingerea proiectului este pusă, de către primar, pe seama intereselor personale ale consilierilor opozanţi: “Trebuie ca, pe fiecare construcţie, pe fiecare teren, să apară câte un panou pe care să figureze numele şi numărul de telefon al proprietarului. Pentru că acolo unde ni se reproşează nouă că există probleme vorbim, de fapt, despre terenuri private“.

De partea cealaltă a “baricadei“ au fost criticate măsurile luate de Poliţia Locală cu privire la agenţii economici, dar şi la persoanele fizice: “Prin Mangalia şi în staţiuni, pe domeniul public, a crescut iarba de peste un metru. Înainte să fie aplicate sancţiuni împotriva privaţilor, ar trebui ca primăria să dea un exemplu şi să îşi facă treaba“, a spus consilierul local Paul Foleanu. Mai mult, potrivit acestuia, există cazuri în care agenţii economici nici nu au fost avertizaţi, potrivit legii, de poliţiştii locali, ci li s-au aplicat amenzile imediat.

La rândul său, Dragoş Bociog, a declarat că regulamentul înaintat Consiliului Local nu face referire decât la sancţiuni şi amenzi, fără a favoriza, în vreun fel, agenţii economici, “beneficiari“ ai multor taxe şi impozite şi prea puţine facilităţi.

La finalul polemicilor, pentru a treia oară, proiectul privind Regulamentul de Gospodărire a Mangaliei nu a trecut de votul majorităţii Consiliului Local.

Ulterior şedinţei, şeful Poliţiei Locale, Mihai Angelescu, ne-a declarat că, în lipsa unui regulament de gospodărire a urbei, agenţilor pe care îi conduce le va veni mult mai greu să aplice legea: “Va fi mult mai greu să acţionăm, neavând instrumentele adecvate. Vom beneficia, în schimb, de prevederile hotărârilor de consiliu anterioare şi vom acţiona în baza acestora“.