29 martie 2024

Salvamarii întârzie să apară pe plajele din Mangalia

Deşi trebuiau să fie prezenţi pe plajele litoralului încă de la 1 iunie, salvamarii profesionişti vor mai întârzia să apară în foişoare şi în zilele care urmează. Asta pentru că, din cauza procedurilor greoaie, dar şi din lipsa de interes a autorităţilor centrale care, ca de obicei, întârzie să aloce fondurile necesare acestui serviciu public, cei ce ar trebui să vegheze la siguranţa turiştilor vor fi la posturi abia la finele săptămânii viitoare.

La ora actuală, pe plajele din sudul litoralului, Serviciul Salvamar este asigurat cu… voluntari! Acest lucru este confirmat de unul dintre operatorii de plajă, Ionel Luca, ce are în custodie Plaja Mangalia. “Avem salvamari voluntari ce supraveghează plaja, dar au apărut şi ceilalţi, profesioniştii. Aceştia şi-au balizat zona de securitate şi urmează să intre în curând la posturi. dacă respectă semnificaţiile steagurilor, atât localnicii, cât şi turiştii care vin la Mangalia au toată garanţia unui sejur liniştit”, a declarat, pentru “Ediţia de Sud“, Ionel Luca.

La rândul său, directorul Direcţiei de Turism din cadrul Primăriei Mangalia, Dumitru Filip, spune că, după ce aleşii locali au aprobat, în cea mai recentă şedinţă de Consiliu Local, Regulamentul Serviciului Salvamar, instituţia sa este în plină procedură de achiziţie a acestuia: “În zonele de îmbăiere din Mangalia şi staţiuni serviciul salvamar este în faza de montaj. Cred că, în următoarele 5-7 zile, adică undeva pe 22-25 iunie, să avem salvamarii pe plajă. Vor fi patru centre mari de observare acvatică şi 36 de posturi de salvamar, pe toată lungimea litoralului sudic“.

Potrivit Regulamentului Serviciului Salvamar, obligaţia de a înfiinţa acest serviciu, dar şi pe cel al posturilor de prim ajutor, revine primăriei. Finanţarea serviciul de salvare acvatică – salvamar şi posturile de prim ajutor, inclusiv dotarea şi echiparea bazelor cu aparatură şi instrumente necesare desfăşurării activităţii, este asigurată de la bugetul de stat, în timp ce, pentru plajele aflate în administrarea operatorilor privaţi, fondurile sunt asigurate de aceştia din urmă.

Salvamarii au datoria să patruleze, în scop preventiv, zonele de plajă, pe apă şi pe mal, să asigure permanenţa la posturile de observare, să se deplaseze la lacul accidentelor, să caute persoanele dispărute în apă, să aplice tehnici de salvare de la înec, să scoată victima din mediul periculos şi să-i acorde primul ajutor, până la sosirea Ambulanţei.

Posturile de observare trebuie amplasate la maximum 300 de metri unul faţă de celălalt, echipele de salvamar fiind alcătuite din minim două persoane.

În ceea ce priveşte baremul pentru operatorii care doresc să preia serviciul Salvamar din sudul litoralului, acesta cuprinde, printre altele, obligativitatea dotării bazelor de salvare acvatică cu cel puţin două bărci cu motor echipate complet, un ski-jet, caiac de patrulare şi salvare, paturi, plaşe de salvare, în timp ce posturile de observare trebuie să aibă bărci de salvare, staţii de emisie-recepţie, tărgi, truse cu instrumente medicale de prim ajutor etc.

Iată ce simbolizează steagurile arborate la foișoarele salvamarilor:

– Un steag în roşu şi galben înseamnă că zonele de îmbăiere sunt supravegheate de salvatori acvatici.

– Un steag roşu-galben împreună cu un steag galben se arborează în zonele de îmbăiere care sunt supravegheate de salvatori acvatici, dar înotul nu este recomandat.

– Steagul roşu-galben împreună cu un steag roşu reprezintă zonele de îmbăiere în care condiţiile nu permit accesul persoanelor în apă.

– Dacă pe lângă steagul galben-roşu mai este prezent şi unul galben, ceea ce înseamnă mare agitată, sau unul roşu, înseamnă că este strict interzis accesul în apă din cauza curenţilor puternici.