28 martie 2024

Chiriaşii la stat din Mangalia ar putea scăpa de plata retroactiva a impozitului pe casă!

anlVeste neaşteptată pentru locuitorii Mangaliei, care stau în chirie în locuinţele primăriei: în cadrul celei mai recente şedinţe de consiliu a fost lansată ideea că taxele şi impozitele ce le sunt imputate pentru ultimii ani, de la modificarea Codului Fiscal şi până azi, să le fie şterse. În urmă cu câteva luni, chiriaşii din locuinţele primăriei au primit o înştiinţare din partea Serviciului Taxe şi Impozite prin care li se spunea că au de plătit, retroactiv, impozitul pe locuinţa deţinută în chirie, dar şi penalităţile aferente acestei perioade. Însă, au reclamat chiriaşii, această taxă nu le-a fost adusă la cunoştinţă în niciunul dintre anii care s-au scurs de la modificarea Codului Fiscal.

Din declaraţiile aleşilor locali prezenţi la şedinţă, se pare că, în urma demersurilor făcute chiar de către locatarii speriaţi de sumele pe care le au de achitat, Ministerul Finanţelor a trimis o adresă prin care confirmă faptul că este vorba despre o interpretare eronată a noului Cod Fiscal de către angajaţii Serviciului Taxe şi Impozite: „Direcţia Taxe şi Impozite a Primăriei Municipiului Mangalia a impus tuturor locatarilor din blocurile ANL, cele sociale şi orice alte forme de locuinţe de închiriat, aflate în administrare publică să plătească, retroactiv, impozitul pe clădiri. Fostul prefect al judeţului, Bogdan Huţucă, care în acest moment este director în cadrul Ministerului de Finanţe, a trimis uneia dintre locatarele ce au reclamat situaţia, o adresă, remisă totodată şi primăriei, prin care arată că interpretarea angajaţilor Serviciului Taxe şi Impozite este una greşită şi că niciun chiriaş nu are de ce să plătească impozitul pe clădire“, a arătat consilierul local Paul Foleanu.

Claudiu Stamate, directorul Serviciului Social din cadrul primăriei, instituţie ce deţine marea majoritate a imobilelor primăriei în regim de închiriat din Mangalia, afirmă că s-au făcut toate demersurile pentru a se obţine un punct de vedere oficial al Ministerului Finanţelor: „Situaţia este una cunoscută. La ora actuală facem toate demersurile, astfel încât, în cel mai scurt timp să obţinem un punct de vedere oficial de la Ministerul Finanţelor, căruia i-am înaintat o solicitare în acest sens. În cel mult o săptămână vom avea un astfel de punct de vedere. Dacă interpretarea colegilor noştri de la Taxe şi Impozite a fost una eronată, vom face corecturile necesare. În situaţia în care dimpotrivă, ceea ce am transmis noi este corect, real, bazat pe legislaţie, se va continua perceperea taxelor“, a declarat, pentru „Ediţia de Sud“, Claudiu Stamate.

anlAcesta mai spune că, şi în cazul în care răspunsul va fi unul defavorabil locatarilor, aceştia pot beneficia de aministia fiscală aprobată de consilierii locali în urmă cu câteva săptămâni.