29 martie 2024

Liceele din Mangalia au obţinut rezultate tot mai slabe la sesiunea de vară a examenului de bacalaureat. Un elev a fost eliminat

În ultimii doi ani, la nivelul Mangaliei, s-a făcut remarcată o tot mai slabă pregătire a elevilor claselor a XII-a, astfel că rezultatele celor care au susţinut examenul de bacalaureat nu au fost deloc îmbucurătoare, dimpotrivă. Astfel, la sesiunea iulie-august 2015, Liceul Teoretic „Callatis” are un grad de promovabilitate de numai 85,80%, uşor mai scăzut decât sesiunea 2014, când a înregistrat un procent de 85,95%. Colegiul Economic are un grad de promovabilitate de 42,04% la sesiunea ce tocmai s-a încheiat, anul trecut elevii acumulând un procent de numai 36,36%. Din păcate, Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” este în cădere liberă, la această sesiune elevii promovând bacalaureatul în proporţie de 9,18%, anul trecut promovarea fiind de 9,59%.

Este regretabil faptul că niciun elev din Mangalia nu se poate lăuda cu 10 curat, aşa cum se întâmpla odinioară. De asemenea, se constată o scădere a rezultatelor obţinute la bacalaureat de către elevii de la Callatis, anii trecuţi fiind declaraţi respinşi cel mult 3 dintre candidaţi. Ultimul an când rezultatele au fost foarte bune la Mangalia în cazul celor trei liceii a fost 2013, de atunci până în prezent elevii demonstrând că nu mai sunt atât de atraşi de studiu şi propriul viitor.

Tot la această sesiune, un elev care a susţinut examenul de bacalaureat în centrul de examinare de la Colegiul Economic a fost eliminat după ce a fost prins copiind. Acesta nu mai poate susţine probele două sesiuni la rând, astfel că abia toamna viitoare se va mai putea înscrie la examenul de bacalaureat.

Pe de altă parte, la nivelul judeţului Constanţa există destule licee unde gradul de promovabilitate este 0 (zero), lucru care să sperăm că nu se va întâlni anii viitori şi la Mangalia.

Iată, unităţile de învăţământ unde niciun elev nu a reuşit să obţină media generală 6 la examenul de bacalaureat:

Liceul Tehnologic Ciobanu – 0%;

Liceul Tehnologic Crucea – 0%;

Liceul Tehnologic „Ion Brătianu” din Nicolae Bălcescu – 0%;

Liceul Tehnologic Mihai Viteazu – 0%;

Liceul Tehnologic „Radu Prişcu” din Dobromir – 0%;

Liceul Teoretic „Pontus Euxinus” din Lumina – 0%.

La polul opus, cele mai bune rezultate obţinute la Constanţa sunt cele ale următoarelor instituţii de învăţământ:

Liceul Teoretic „Ovidius” Constanţa – 98,61%;

Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” – 97,93%;

Liceul Teoretic „Traian” – 97,25%.

Toate aceste rezultate sunt provizorii până la rezolvarea contestaţiilor formulate în cursul zilei de ieri. Rezultatele finale ale sesiunii de vară a examenului de bacalaureat 2015 vor fi afişate vinei, 10 iulie.