25 aprilie 2024

Shaorma „cu de toate”, în topul preferinţelor turistului din sudul litoralului

shaormaO dată cu sosirea lunii lui cuptor, numărul de turişti ce au poposit pe litoralul sudic este din ce în ce mai mare. Şi, în mod obişnuit, turistul alege să mănânce oriunde altundeva decât la restaurant. În topul preferinţelor culinare ale românului ce vine pe litoralul sud rămân preparatele fast food, de la hamsii şi midii pane şi până la clasica shaorma.

Dar, tentaţiile oferite de aceste tarabe cu alimente pot cauza şi grave probleme de sănătate: „În această perioadă tentaţiile sunt extrem de mari. Sigur este că turistul, dar şi localnicul care alege să mănânce la fast-food-urile de pe stradă o fac pe propria răspundere, a declarat, pentru „Ediţia de Sud”, dr. Mariana Petre, şeful DSP Mangalia. Noi nu putem spune nimănui să consume un anumit aliment, dar putem preveni asupra pericolului pe care îl constituie, pentru sănătate, un aliment gen shaorma, ale cărei ingrediente sunt ţinute în soare ore în şir, timp în care încep să fermenteze. Carnea care stă la temperaturi înalte atâtea ore, pusă alături de o maioneză la fel de expusă, sunt o cultură bogată de germeni şi constituie o adevărată bombă nuceară pentru stomac”.

Riscul de a consuma alimente de la aceste tonete revine, în exclusivitate clientului, DSP Mangalia putând doar să constate abaterile de la regulile de sănătate publică.

Cert este că, în ciuda avertismentelor medicilor, turiştii, dar şi localnicii, aleg într-un procent covârşitor să mănânce la fast-food-urile apărute pe litoral ca ciupercile după ploaie. Timp în care, la Modulul de Urgenţă din cadrul Spitalului Municipal Mangalia numărul pacienţilor ce se prezintă cu toxiinfecţii alimentare creşte de la zi la zi.