20 aprilie 2024

În grădinile de vară din sudul litoralului, buruienile şi gunoiul au luat locul artiştilor

Din cele cinci grădini de vară din staţiunile litoralului sudic, se pare că numai una a reuşit să descopere cheia succesului. În timp ce, cu aproape 20 de ani în urmă, spectacolele ce aveau loc pe scenele acestor teatre de vară făceau furori printre turişti şi localnici, la ora actuală doar în Teatrul de Vară Jupiter se mai regăseşte aerul de altădată al show-urilor de pe litoral.

Şi asta pentru că, aşa cum recunosc şi autorităţile publice locale,gradina neptun legislaţia românească întortocheată a dat naştere la situaţii nemaintâlnite: grădinile de vară din Saturn şi Venus sunt, încă, în subordinea Consiliul Judeţean Constanţa, Grădina de Vară Farul şi Cinematograful “Pescăruş” sunt păstorite de Ministerul Culturii, prin Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor România Film (RADEF), iar Grădina de Vară de la Neptun a fost câştigată, în instanţă, de primărie şi este administrată de ADPP Mangalia.

“Spectacolul” jalnic de care au parte turiştii ce se îndreaptă către plaja din Neptun este unul apocaliptic: gardul teatrului este rupt în bucăţi, iar reclamele la pastilele de potenţă atârnă, alături de afişele cu manele, rămase din anii trecuţi; înăuntru, printre buruieni, poţi “rătăci” uşor o trupă întreagă de actori, în timp ce vietăţile ce mişună prin iarba de un metru ar putea asigura o reprezentaţie de circ. Scaunele sunt rupte, iar scena, golită de orice butaforie, nu mai păstrează nimic din aerul vivace cu care, cei mai mari actori ai teatrului şi revistei româneşti, au încântat zeci de generaţii de turişti.pescarus

Mai marii urbei ne asigură că, de la anul, situaţia va fi cu totul alta. Potrivit primarului Mangaliei, Cristian Radu, după câştigarea în instanţă a Grădinii de Vară din Neptun de către actual administraţie, urmează o perioadă în care se va căuta o societate care ar urma să deruleze, aici, activităţi culturale. Din păcate, anul acesta este unul compromis din punct de vede al actului cultural la Teatrul de Vară Neptun: “Vom rata acest sezon, pentru că nu vom reuşi să ne încadrăm în perioada de timp necesară contractării unei societăţi care să preia teatrul. Sper însă ca, de la anul, să avem pe scenă la fel de multe spectacole ca acum 30 de ani”, a declarat, pentru “Ediţia de Sud”, Cristian Radu.

 

Teatrul de Vară Jupiter are, în schimb, spectacole pentru toate gusturile

 

gradina jupiterÎn privinţa celorlalte grădini de vară, dar şi a Cinematografului “Pescăruş”, acestea vor fi preluate, ne asigură primăria, de la actualii administratori şi repuse în circuitul cultural al oraşului. Grădinile de vară de la Jupiter şi Saturn vor fi preluate în zilele următoare. Cinematograful Pescăruş, în schimb, va continua să se menţină acelaşi focar de infecţie şi sobolani ca şi până acum. Asta, întrucât RADEF-ul nu a reuşit, nici până azi, să ia o decizie clară în privinţa sa.

Şi, dacă în iarnă vă prezentam secvenţe de neimaginat cu mormanele de gunoi care acopereau intrarea din spatele clădirii, o dată cu eliminarea uşilor din faţă, dejecţiile şi-au găsit locul şi prin intrarea din faţa imobilului.

Un exemplu de succes în ceea ce priveşte ofertele pentru timpul liber îl constituie, aşa cum am arătat mai sus, Teatrul de Vară din Jupiter. Fireşte, grădina a reuşit să renască, după ani de apatie, printr-o iniţiativă privată. “Din câte ştim, Teatrul de Vară Jupiter este unica grădină funcţională la nivelul litoralului sudic. Ideea de preluare şi de punere în valoare a sa a apărut ca urmare a diversificării serviciilor pe care le oferim turiştilor. Practic, la achiziţionarea unui pachet de şapte nopţi, turiştii care se cazează în staţiunea Jupiter beneficiază de trei vouchere la spectacolele teatrului”, ne spune Ramona Crângaşu, purtătorul de cuvânt al Teatrului de Vară Jupiter.

Tot aceasta adaugă şi faptul că, într-un litoral doborât de apatie de şi clasica imagine a familiei care caută doar apă, soare şi cazare, la Grădina de Vară Jupiter au loc spectacole pentru toate vârstele şi toate gusturile. Cei mici se pot distra cu Gaşca Zurli, iubitorii de teatru pot petrece seri de neuitat alături de Magda Catone şi Claudiu Bleonţ, tinerii pot dansa alături de Alexandra Uşurelu, în timp ce doamnele pot suspina la concertele Proconsul, Bosquito sau Direcţia 5.