29 martie 2024

Locuri de parcare cu plată, la Mangalia

vlcsnap-2015-08-14-09h10m24s312În fiecare an, sezonul cald, al concediilor, se transformă, la Mangalia, într-un coşmar: traficul creşte de zeci de ori, iar turiştii, cazaţi la “particulari”, ocupă puţinele locuri de parcare din oraş. Bătaia pentru un loc de parcare se acutizează, mai ales că, spun autorităţile, în câţiva ani numărul autoturismelor localnicilor va depăşi 20.000 de maşini.

Vara, însă, problema cea mare rămâne cea a vehiculelor turiştilor, parcate te miri pe unde, spre disperarea localncilor care, fie nu îşi mai găsesc un locşor de parcare când se întorc de la muncă, fie, dis de dimineaţă, îşi găsesc autovehiculele blocate de indolenţa oaspeţilor cazaţi la „particulari”.

Urmând modelul unor oraşe cu tradiţie din ţara noastră, consilierilor locali din Mangalia le va fi propus, de către Serviciul Administrarea Domeniului Public şi Privat, la o proximă şedinţă, un regulament ce va atribui posesorilor de maşini locuri de parcare cu plată, pe care le vor putea utiliza, prin contract, pe perioada unui an. Încredinţarea locului de parcare va fi una directă, beneficiarul, fie că este vorba despre o persoană fizică, fie de una juridică, urmând să achite 120 de lei/an, fără TVA.

Potrivit noului regulament, fiecărui apartament deţinut în proprietate sau în chirie (inclusiv celor deţinute de către primărie), îi revine un singur loc de parcare. În cazul în care, după procedura de atrbuire a locurilor de parcare rămân şi spaţii goale, acestea pot fi amenajate ca locuri de parcare pentru vizitatori. Nu vor putea benefia de un loc de parcare în faţa blocului posesorii de garaje autorizate. Nici cei ce deţin autoutilitare de transport marfă sau dube, rulote etc nu vor avea dreptul să închirieze un loc de parcare de la ADPP Mangalia.

În cazul în care numărul locurilor de parcare este mai mare decât cel al solicitărilor, ADPP Mangalia poate decide repartizarea spaţiilor rămase libere persoanelor ce locuiesc în imobilele apropiate şi care nu au reuşit să primească un astfel de loc lângă propriul bloc. În aceeaşi situaţie se poate decide şi atribuirea mai multor locuri de parcare unui singur apartament.

După atribuirea locurilor, ADPP va elibera un abonament valabil pentru un an, dar numai după achitarea tarifului. Abonamentele se eliberarează unui singur autovehicul şi nu sunt transmisibile. În cazul în care solicitantul căruia i sa atribuit un loc de parcare nu achită, în 15 zile, tariful aferent abonamentului, acesta va pierde locul de parcare.

Vor beneficia de o reducere de 50% a tarifului pensionarii care au un venit lunar sub salariul minim pe economie pe întreaga familie. Persoanele cu handicap, veteranii de război, deportaţii politic, membrii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, vor beneficia de locurile de parcare în mod gratuit.

Amenzi de la 200 la 2.000 de lei pentru încălcarea regulamentului

Sancţiunile aplicate în cazul nerespectării viitorului regulament încep de la 200 de lei la 2.000 de lei. Astfel, nerespectarea obligaţiilor şi îndatoririlor (achitarea la timp a tarifului, menţinerea curăţeniei în parcări, deszăpezirea acestora, subînchirierea locurilor, blocarea accesului, efectarea de reparaţii a maşinii în parcare, ocuparea unui alt spaţiu decât cel închiriat etc), implică o amendă contravenţională de la 400 la 600 de lei. Sancţiunile cresc, de la 500 la 1.000 de lei în cazul în care locul de parcare este blocat prin alte mijloace decât dispozitivul agreat de ADPP Mangalia, precum şi de la 1.000 de lei la 2.000 de lei, dacă sunt montate dispozitive de blocare de către persoane ce nu deţin abonamente încheiate cu Administrarea Domeniului Public şi Privat.

Asigurarea exclusivităţii locului de parcare urmează să se facă, de către titularul abonamentului, prin montarea unui dispozitiv unic de blocare a locului de parcare.

 

3 thoughts on “Locuri de parcare cu plată, la Mangalia

  1. Si daca gasim locul ocupat ,ce facem ?
    Cum asigura primaria protectia locului la care a fost platita taxa?

  2. Adica unul care are garaj si ocupa 40 mp plateste mai putin ca unul care are doar locul ???!!!!

  3. Sunt foarte puține locuri de parcare în oraș. Între blocuri nu există mai deloc parcări amenajate! Cei de la primărie nu vor face altceva decât să taxeze pentru a mai face bani. Acolo unde nu există parcări amenajate vor trasa niște dungi pe marginea aleilor dintre blocuri și vor percepe taxe. Practic, între blocuri există doar străzi, nu și parcări! Se va plăti pentru că mașina este staționată pe marginea părții carosabile!?

Comments are closed.