28 martie 2024

Șase persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera, depistate de poliţiştii de frontieră

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, sub coordonarea procurorului legal investit din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Constanta, au depistat în zona de competenţă sase cetăţeni, care au intrat ilegal pe teritoriul României.

În data de 28.08.2015, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, au depistate şase persoane, un britanic, S. J.H( 39 ani și 5 irakieni – 2 bărbaâi (de 24 și 34 ani), 2 femei (de 20 și 27 ani) și un minor, care au trecut ilegal frontiera, pe jos, prin proximitatea PTF Negru-Vodă. Inițial, grupul în cauză ,aflat la bordul unui autovechicul înmatriculat în Anglia, condus de un cetățean german, F.A.M.( de 48 ani), a intenționat să intre în țară, prin PTF Negru-Vodă. Datorită neprezentării documentelor justificative privind scopul și condițiile șederii, conform prevederilor legale, nu s-a permis intrarea în țară pentru cei cinci cetățenii irakieni. În aceste condiții, întreg grupul s-a înapoiat în Bulgaria, cu intenția vădită de a găsi altă cale pentru a intra în România.

La orele 03.45, șase persoane au fost depistate pe timpul trecerii ilegale a frontierei de stat. Acestea au fost conduse la sediul SPF Negru-Vodă pentru continuarea cercetărilor. Din declarații a reieșit faptul că persoanele în cauză s-au deplasat cu autovechiculul menționat anterior, pe teritoriul statului bulgar și că sperau să urmeze același tipar și în România. Pe parcursul cercetărilor, s-a evidențiat implicarea activă și vădită a conducătorului auto, cetățeanul german menționat anterior, în organizarea activităților ilegale și care, în acest timp a intrat legal în România . Cu sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța – Serviciul Politiei Rutiere, cetățeanul în cauză a fost depistat și reținut pentru cercetări, în trafic, în municipiul Constanța.

În urma finalizării cercetărilor în cauză, procurorul de caz a dispus măsura asiguratorie a sechestrului pentru autovechiculul folosit de traficanții de migranți și sesizarea, prin rechizitoriu, a judecătorului de camera preliminară din cadrul Tribunalului Constanța, cu propunere de arestare pentru cetățenii britanic și respectiv german, sub acuzația de „trafic de migranți ”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 263, din Codul Penal.

Cetatenii irakieni au fost returnați autorităților de frontieră bulgare în data de 28.08.2015, orele 18.00, în baza acordului de readmisie.