20 aprilie 2024

A început Festivalul Naţional de Teatru pentru liceeni, „Mangalia-Art”

IMG_2968Cea de a VI-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru pentru liceeni, „Mangalia-Art” şi-a deschis porţile aseară, la Casa de Cultură din localitate. Evenimentul este organizat de Teatrul Thaliamar şi Primăria municipiului Mangalia şi are loc în perioada 10-13 septembrie. Peste 70 de tineri actori vor concura pe scena din Mangalia, textele fiind alese din dramaturgia universală sau română. Spectacolele sunt în limba română, piesele de teatru înscrise în concurs având între 30 şi 50 de minute, iar monologurile – cel mult 7 minute.

Potrivit Aurei Mircea, directorul festivalului, concurenţii, ce vin din toate colţurile ţării (Bucureşti, Panciu, Piteşti), vor juca în şase spectacole, la secţiunea „grup“, urmând să prezinte, totodată, câte un monolog, la secţiunea „individual“. „Trupa Thaliamar din Mangalia nu participă în concurs, dar îşi doreşte să fie o gazdă bună şi obiectivă, astfel că tinerii artişti din localitate vor fi prezenţi la workshop-urile ce se vor derula în cele patru zile, coordonate de actori profesionişti“, ne-a declarat Aura Mircea.

Juriul competiţiei este format din actorii Ioan Batinaş (preşedinte), Aura Mircea, Liviu Chiţu, Mircea Tudosă şi Cristian Rus. Aceştia i-au felicitat atât pe concurenţi, cât şi pe coordonatorii acestora, care au ales să nu renunţe să dea viaţă viselor pe care le transpun pe scenă: „Le mulţumesc atât coordonatorilor trupelor, cât şi tinerilor actori, care îşi rup din timpul lor pentru a da viaţă unor vise. Scena din Mangalia este un loc în care, an de an, se întâlnesc aceste vise, iar noi, juriul, nu facem decât să le învelim şi să suflăm peste ele, pentru a scoate în evidenţă munca lor“, a declarat preşedintele juriului, Ioan Batinaş.

Festivalul Naţional de Teatru pentru liceeni, „Mangalia-Art” vine să completeze un gol rămas în urma plecării Galei Tânărului Actor „HOP!“, organizată, la Mangalia, timp de foarte mulţi ani: „Dorim să umplem acest gol, rămas în urma plecării Galei „HOP!“ la Costineşti, cu trupe tinere, cu copii talentaţi, care vin la mare nu doar să se odihnească, ci să şi participe la un concurs şi să-şi cunoască colegii din alte zone ale ţării“, a spus Tatiana Odobescu, directorul Centrului Cultural „Callatis“.

Spectacolele au loc pe tot parcursul acestui sfârşit de săptămână, începând cu orele 18.00. Duminică de la orele 17.00 va avea loc festivitatea de premiere. Premiile se vor acorda pe secţiuni, respectiv Secţiunea Grup – Marele premiu şi trofeul Mangalia-Art, premii speciale şi premii de interpretare masculin şi feminin pentru rol principal şi rol secundar.