FPTR: 2015 a fost cel mai bun sezon din ultimii şapte ani

IMG_2996Vara 2015 nu i-a dezamăgit pe cei care au afaceri în turism. Litoralul a avut parte de un sezon estival foarte bun, cu un număr record de turiști. Acest lucru este recunoscut de toţi operatorii turistici din sudul litoralului, reuniţi la Complex „Mera“ din staţiunea Venus, pentru Bursa de Turism 2016. Evenimentul, organizat de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) și Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT), a avut loc în prezenţa lui Mohamad Murad, preşedintele PFTR, Aurelian Marin, preşedinte ANAT, Nicu Moroianu şi Virgil Stancu, vicepreşedinţi FPTR şi Nicolae Bucovală, prim preşedinte FPTR, alături de reprezentantul administraţiei publice locale, primarul Cristian Radu.

Potrivit declaraţiilor lui Mohamad Murad, preşedintele FPTR, sezonul care tocmai s-a încheiat a fost cel mai bun, din sudul litoralului, în ultimii şapte ani: „Din punct de vedere al încasărilor, 2015 a fost cel mai bănos sezon al ultimilor şapte ani. Vorbim despre o creştere a încasărilor de 15-20%. De şapte ani supravieţuim cu ajutorul conjuncturii internaţionale, a crizei ţărilor concurente. Până acum se vorbea numai despre Mamaia şi cluburile acestei staţiuni. Însă, 65% dintre turiştii de pe litoral sunt familişti, care aleg sudul litoralului. Aceştia sunt target-ul hotelierilor din aceste staţiuni, pentru că familiştii se cazează, în medie, 4 nopţi, în timp ce turiştii de Mamaia aleg numai două nopţi de cazare”.IMG_2995

Aurelian Marin, preşedintele ANAT, a subliniat ajutorul pe care îl va oferi instituţia pe care o patronează tuturor celor care doresc, într-adevăr, să ridice calitatea serviciilor din turism: „Dacă hotelierii îşi vor diversifica ofertele şi serviciile, dacă vor continua investiţiile începute, îi asigurăm că vor avea, în noi, un partener de nădejde, ca şi până acum”.

Primarul Mangaliei, Cristian Radu, a ţinut să reamintească faptul că municipiul pe care îl conduce, cu o populaţie de 40.000 de locuitori, susţine cele şase staţiuni, un efort financiar pe care Mamaia nu l-a cunoscut. Edilul local a recunoscut că mai există unele probleme în zona pe care o păstoreşte, dar acestea sunt unele minore, ce nu au împiedicat ca vara aceasta, în sudul litoralului, să existe un număr record de turişti. În cadrul discuţiilor, Cristian Radu a vorbit despre activitatea curentă şi proiectele pe termen mediu şi lung pe care municipalitatea le are în privinţa modernizării staţiunilor din sudul litoralului. „Avem în derulare proiecte de reabilitare a falezelor, cu bani europeni. Lucrăm la Neptun, unde se va schimba total zona <La steaguri>, iar în curând vom începe tronsonul Mangalia-Saturn. Obiectivul nostru este să avem o faleză pietonală, de 9 km, pe întreaga distanţă dintre Mangalia şi Olimp”, a explicat Radu Cristian. El a mai spus că face demersuri la instituţiile centrale ale statului pentru reluarea programelor de reabilitare a tramei stradale în staţiuni. „Staţiunile din sudul litoralului revin încet, dar sigur, în preferinţele românilor. Avem investiţii noi, hoteluri de 4 şi 5 stele, noi oportunităţi de petrecere a timpului liber şi un amplu program de evenimente estivale, concerte şi festivaluri care, în această vară, au adus pe plajele Mangaliei sute de mii de turişti”, a completat primarul. El a spus că încă mai sunt multe de făcut, în special în privinţa administrării domeniului public şi comerţului stradal. „Nu putem avea pretenţii de turism civilizat, european, cu tarabe pe nisip şi plaje neîngrijite. De aceea, consider că ar fi bine ca plajele să revină în administrarea primăriilor. Numai aşa vom putea încuraja investiţiile în agrementul de sezon”, a afirmat Radu Cristian, în discuţiile cu operatorii de turism din sudul litoralului.

În privinţa clădirilor abandonate din staţiuni, edilul a atras atenţia că Primăria va aplica prevederilor noului Cod Fiscal, astfel încât să-i determine pe proprietarii acestora să le repună în circuitul turistic.

Potrivit FPTR, evoluţia turismului pe litoral a fost influenţată pozitiv, anul acesta, de modificările legislative (TVA-ul de 9% şi voucherele de vacanţă fiind printre acestea), de vremea favorabilă şi de investiţiile masive din sudul litoralului.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*