28 martie 2024

Conducerea Poliţiei Rutiere cere, imperativ, societăţilor de asigurări să respecte legea şi să nu-i mai pună pe drumuri pe păgubiţi!

gabiConducerea Poliţiei Rutiere Mangalia este asaltată, în ultimele luni, de tot mai multe persoane păgubite în urma tamponărilor petrecute pe raza municipiului. Cei care s-au ales cu autoturismele şifonate, sunt nevoiţi să înfrunte şi calvarul hârtiilor, al drumurilor nesfârşite şi al pretenţiilor tot mai numeroase a societăţilor de asigurări.

Pentru stoparea acestui fenomen, conducerea Poliţiei Rutiere Mangalia atage atenţia asiguratorilor că legea este una singură, că nu trebuie să inventeze reguli noi şi că, de multe ori, comit abuzuri. „În zona noastră de competenţă, nu lipsesc accidentele soldate cu victime şi nici tamponările în urma cărora se înregistrează pagube materiale. În cazul tamponărilor, se încheie la sediul Poliţiei un proces-verbal prin care părţile rezolvă problema amiabil. Documentul se înmânează păgubitului, care însoţit de permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al maşinii, cartea de identitate şi poliţa de asigurare, se îndreaptă către asigurator. Doresc să precizez faptul că în Legea 136/1995 sunt prevăzute foarte clar drepturile păgubiţilor, dar puţini le cunosc ori le respectă aşa cum ar trebui. Aşa se face că a devenit o practică aberantă a asiguratorilor de a solicita Anexa 2, document neprevăzut juridic nicăieri! Asiguratorii s-au învăţat să le solicite păgubiţilor diverse acte, îi trimit la noi, îi pun, fără temei, pe drumuri! Din punct de vedere legal, persoanele păgubite nu au nicio obligaţie, nu trebuie să se prezinte cu maşina pentru constatarea stricăciunilor la Constanţa, pentru că nici nu este obligaţia lor, în plus, existând riscul ca pe drum să mai fie implicaţi în vreun eveniment rutier. Astfel, nu se va mai şti care au fost pagubele iniţiale! Păgubitul nu trebuie să facă treaba asiguratorului. Inspectorii de la asigurări trebuie să vină să vadă care sunt pagubele. De aceea, este foarte important ca păgubiţii să îşi cunoască drepturile şi să nu se mai lase influenţaţi de solicitările aberante ale asiguratorilor”, a declarat pentru „Ediţia de Sud”, şefa Poliţiei Rutiere, din cadrul Poliţiei Mangalia, comisar-şef Gabriela Iacob.

Domnia sa mai spune că lucrurile se complică, simţitor, în momentul în care accidentele produse lasă în urmă şi victime. „Aici, se întocmeşte, din start, dosar de cercetare penală pentru ucidere sau vătămare corporală din culpă, în funcţie de starea în care se află victimele. Asiguratorii cer aceeaşi Anexă 2, plus alte documente, numai că actele nu pot fi solicitate decât cu acordul procurorului. Tocmai de aceea, reprezentanţii societăţilor de asigurări trebuie să citească şi respecte legile în vigoare, nu să facă propriile legi!”, a mai spus comisarul-şef Gabriela Iacob.