19 aprilie 2024

Dr. Liviu Mocanu: „Medicii aleg unde să profeseze, să caute un mediu civilizat, unde să nu fie scuipaţi în camera de gardă”

Lipsa acută de cadre medicale din sistemul românesc de sănătate afectează şi Municipiul Mangalia. Spitalul din localitate a anunţat, recent, că, în următoarea perioadă, nu va putea asigura asistenţă medicală la naştere, după orele 16.00, în Compartimentul Primiri Urgenţe sau în Secţia Obstetrică-Ginecologie. Potrivit reprezentanţilor conducerii instituţiei, în prezent se fac demersuri pentru a se scoate la concurs posturi de moaşe şi medic pe specializarea Obstetrică-Ginecologie. Totodată, situaţia a fost prezentată şi Serviciului judeţean de Ambulanţă, în vederea direcţionării gravidelor către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, după orele 16.00.

Managerul Spitalului Mangalia, dr. Liviu Mocanu, spune că, de fapt, numărul de medici specialişti ai Secţiei de Obstetrică-Ginecologie este suficient, în schimb unitatea are stringent nevoie de moaşe, cele care trebuie să se ocupe de naşterile naturale şi după orele 16.00. “Avem informaţia că, în luna octombrie vor primi diplome cele care au absolvit recent facultatea şi, suntem convinşi că, pe cele două posturi pe care le scoatem la concurs vom avea, în scurt timp şi angajatele necesare”, ne-a declarat dr. Liviu Mocanu, managerul Spitalului Municipal.

O măsură imediată pe care a luat-o unitatea din Mangalia pentru suplinirea lipsei de personal este semnarea unui protocol cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, prin care o parte din asistenţii medicali din Mangalia să se pregătească în secţiile judeţene de Neonatologie, dar şi Obstetrică.

Deşi spitalul are unele dintre cele mai moderne şi bine dotate secţii din întreaba zonă, cadrele medicale nu se grăbesc să se stabilească în Mangalia şi să practice meseria pentru care se pregătesc şi zeci de ani: “Medicii sunt liberi să îşi aleagă spitalul, oraşul sau ţara în care vor să lucreze. Ei caută, normal, locuri în care munca lor este apreciată, ,unde găsesc oameni cvilizaţi şi condiţii decente de lucru. La noi ni s-a întâmplat, de multe ori, ca medici cu vechime să fie scuipaţi, agresaţi în gărzi, înjuraţi în plină stradă… De aceea, o repet, fiecare e liber să meargă unde crede de cuviinţă, unde găseşte lume civilizată. La ora actuală, împreună cu administraţia publică locală din Mangalia încercăm să atragem medici în spitalul nostru printr-un management deschis, relaxat, condiţii optime de muncă, oferindu-le, totodată, apartamente de serviciu puse la dispoziţie de primărie. În urma discuţiilor am mai stabilit că, într-o şedinţă a Consiliului Local să fie înaintată o propunere de decontare a transportului medicilor care vin la Mangalia din alte localităţi”.

La rândul său, edilul Mangaliei, Cristian Radu, spune că îşi doreşte ca medicii din localitate să vină să profeseze în oraşul natal: “Spitalul nostru este unul dintre cele mai bine dotate din România. Mi-aş dori ca localnicii care au terminat Medicina să vină să profeseze în Spitalul Mangalia. Am discutat şi cu directorul unităţii despre un proiect prin care să oferim medicilor care vor să se stabilească la Mangalia apartamente din fondul locativ al primăriei şi, eventual, să decontăm şi cheltuielile cu transportul ”, a declarat, pentru “Ediţia de Sud”, Cristian Radu.

1 thought on “Dr. Liviu Mocanu: „Medicii aleg unde să profeseze, să caute un mediu civilizat, unde să nu fie scuipaţi în camera de gardă”

  1. PACAT DE DIRECTOR CA ESTE UN DOMN.MEDICII SI 80%DIN ASISTENTE SANT DE TOATA JENA.TIPA LA PACIENTI,VB .URAT .MAI MULT DIAGNOSTICELE ALTOR MEDICI ,PTR.EI NU EXISTA.ISI BAT JOC DE PACIENTI.NU II TRATEAZA ,TIPA LA EI,II DAU AFARA DIN CABINET SI LE SPUN:PE TINE NU TE TRATEZ,INTORC SPATELE SI PLEACA.NU ISI FAC MESERIA TE LASA CUDURERI ,BOLNAV.MINT SI UMBLA BRAMBURA PRIN SPITAL.PACAT DEMANAGMENT DACA MEDICII SUNT SUB ORICE CRITICA.SI ZICI CA S SIAMEZI.FAC FRONT COMUN,ORICAT SE DISPRETUIESC SI SEJIGNESC INTRE EI.CUM SA NU II SCUIPE LUMEA.PRIMARUL DA CASA LA STABARI?!??MAI BINE SI AR VEDEA DE OAMENII FARA VENITURI,BOLNAVI SA NU II BATJOCOREASCA.SA PUNA TRANDAFIRII INAPOI.A DISTRUS MANGALIA,A TAIAT TOT CE A PUTUT DE PE DOMENIUL PRIVAT AL OAMENILOR CARE AU DREPTUL CA PLATESC IMPOZIT PE PAMANTUL DE LANGA BLOC SI PE ZONA VERDE.NU CA A TAIAT EL BOSCHETII,CIPACII SECULARI SI A PLANTAT 5 BETE.NU IL MAI BOTAM CA SI ASTA PUNE PIETRE PESTE TOT.REFERITOR LA MANAGER MOCANU LIVIU,ORICAT AR FI EL DE BUN,MEDICII ADUSI DE DANSU SI AUTOHTONII SANT DE TOATA JENA PRIN COMPORTAMENT LIMBAJ SI STILUL DE A NU TRATA PACIENTII DE A JUCA PING PONG CU EI.DE AI TINE PE HOLURI CATE 6-8ORE SA TIPE LA EI,SA II CHEME IN ALTA ZI,VEZI DOAMNE SUNT OCUPATI.DATI LE APARTAMENTE,DAR ASIGARATI MEDICAMENTE IN SPITAL SI NICI UN PACIENT SA NU PLECE VACA DUPA CE A VENIT BOU.IN DURERI,CU DIAGNOSTICE GRESITE CARE LA F MULTI LE AU DISTRUS VIATA.LITERALMENTE,NU AI BANI,NU AI SANATATE.RECLAMA UNUL SI TE AI DAT DRACU CU TOTI.SIAMEZII MANGALIEI II GASITI PE FUNCTII DE MEDICI LA SPITAL MANGALIA.PRIMARUL MANGALIEI ESTE HINGHIER ONORIFIC AL TARII.

Comments are closed.