28 martie 2024

Tânără reţinută pentru că a încercat să ajute doi cetăţeni albanezi să intre ilegal în România

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat doi cetăţeni albanezi care au încercat să intre ilegal în România, pe la frontiera verde, ajutaţi de o femeie din Constanţa.

 

În data de 12.10.2015, în jurul orei 23.00, în P.T.F. Vama Veche, judeţul Constanţa, s-a prezentat pentru a intra în România, o femeie de cetăţenie româna, Ana Maria O., în vârstă de 29 ani, şofer al unui autoturism VW Golf. Alături de aceasta, în autoturism se mai aflau ca pasageri doi cetăţeni albanezi, A.T. şi P.L., în vârstă de 26 respectiv 33 ani.

În urma verificării documentelor, s-a constatat că cei doi bărbaţi nu îndeplinesc condiţiile legale de intrare în ţară (nu justificau scopul vizitei în România) fapt pentru care poliţiştii de frontieră nu le-au permis intrarea pe teritoriul României.

În data de 13.10.2015, în jurul orei 02:30, o patrulă a poliţiei de frontieră planificată în serviciu pe o autospecială cu termoviziune a observat în apropierea frontierei de stat, două persoane care se deplasau pe jos, dinspre R. Bulgaria spre România şi care nu îşi justificau prezenţa în zonă. Deoarece nu vorbeau limba română, cei în cauză au fost conduşi la sediul sectorului pentru identificare, ocazie cu care s-a stabilit că aceştia sunt cei doi cetăţeni albanezi cărora nu li s-a permis intrarea în România prin P.T.F. Vama Veche, cu o zi în urmă.

Concomitent cu această acţiune, o altă patrulă a poliţiei de frontieră a oprit pe raza localităţii Limanu autoturismul VW Golf, la volanul căruia se afla femeia care îi însoţise pe cetăţenii albanezi. La controlul autoturismului au fost descoperite obiectele personale ale celor doi cetăţeni albanezi (paşapoarte, cărţi de identitate, un telefon, haine), femeia recunoscând, în cadrul cercetărilor, că aştepta să îi preia pe cei doi bărbaţi, după ce treceau ilegal frontiera, cu scopul de a-i duce până în Italia.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de “trafic de migranţi”, respectiv “trecere frauduloasă a frontierei de stat”. Persoanele în cauză au fost prezentate procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, care a dispus măsura reţinerii pentru 24 ore faţă de cei în cauză, urmând ca, în cursul zilei de astăzi, să fie prezentaţi instanţei, in vederea dispunerii măsurilor legale.