29 martie 2024

Edilul Nicolae Iustin Urdea investeşte în asfaltări şi construirea primei grădiniţe cu program prelungit

IMG_3040Primăria comunei Limanu a finalizat, recent, câteva proiecte de investiţii de interes local, urmând ca în perioada imediat următoare să fie demarate lucrări noi. Edilul Nicolae Iustin Urdea ne-a declarat că a fost reabilitat un drum agricol, proiect accesat pe Măsura 125, urmând ca în cel mult două săptămâni să fie făcută recepţia finală a lucrărilor. Este vorba despre un drum care porneşte din localitatea 2 Mai ce delimitează intravilanul de extravilan şi care se întinde până dincolo de Vama Veche. Modernizarea acestei porţiuni de drum protejează carosabilul din zonele centrale prin devierea utilajelor agricole de mare tonaj. Valoarea totală a acestei investiţii se ridică la suma de 700.000 de euro.

Primarul comunei Limanu a mai spus că a fost începută procedura de achiziţie privind începerea lucrărilor de modernizare a trei drumuri, respectiv a străzilor Aurel Vlaicu, Islazului, Aleea Portului. „Pe lângă asfaltări, vor fi create şi parcări. În plus, Alea Portului cuprinde şi un canal de drenare a apelor pluviale ce se întinde pe o suprafaţă de 100 de metri, unde se va interveni. Avem în pregătire pentru perioada ce va veni depunerea pe Măsura 72 a unui alt proiect de reabilitare a unui drum situat în intravilan pe care îl vom trimite cel târziu la data de 10 noiembrie la Ministerul Agriculturii. Investiţia vizează modernizarea a 8 km de drumuri din 2 Mai, Limanu şi Vama Veche. Lucrările vor fi concentrate în special în 2 Mai unde în urma lucrărilor de canalizare, drumurile au fost afectate. De altfel, consider că investiţia de top a Primăriei Limanu o reprezintă finalizarea sistemului de canalizare în 2 Mai care s-a derulat din 2010 până în anul 2014. Lucrări similare vor fi făcute şi la Limanu, termenul final de execuţie fiind 2017. Deocamdată, s-a realizat o primă etapă în colaborare cu RAJA Constanţa, lucrările costând 2,5 milioane de euro. Sperăm ca până în 2017, toată zona Limanu să aibă sistem de canalizare, pentru acest program urmând să fie alocat un buget de 7,6 milioane de euro. Nu în ultimul rând, în cadrul acestui proiect, va fi schimbată reţeaua de apă destul de învechită”, a declarat primarul Nicolae Iustin Urdea.

La primăvară, zona 2 Mai – Limanu – Vama Veche va fi branşată la reţeaua de gaze

Mai trebuie spus faptul că proiectul accesat pe Măsura 72 este unul de amploare, ce cuprinde mai multe obiective. Pe lângă reabilitarea drumurilor, pentru care se va investi suma de 1 milion de euro, se mai urmăreşte modernizarea şi reamenajarea Căminului Cultural din 2 Mai (200.000 de euro), dar şi construirea primei grădiniţe cu program prelungit la Limanu (500.000 de euro). În urma modernizării, Căminul Cultural va avea atât săli pentru găzduirea unor evenimente, cât şi săli de sport ce vor fi utilizate de către elevii din zonă. „Ridicarea unei grădiniţe cu program prelungit este mai mult decât necesară, atât vara, când părinţii lucrează până târziu în unităţile de turism, cât şi iarna când stau până seara la şantierul naval. O altă investiţie de anvergură pentru zona noastră o reprezintă racordarea la reţeaua de gaze. Ne aflăm în faza avansată, întocmim documentele, se fac studii. Concret, lucrările vor începe la primăvară, iar sezonul rece următor, încălzirea locuinţelor şi a instituţiilor publice se va realiza folosindu-se drept combustibil gazele naturale. Cele mai multe solicitări în acest sens vin de la agenţii economici din 2 Mai şi Vama Veche, dar şi de la cetăţeni”, a mai precizat primarul din Limanu, Nicolae Iustin Urdea.