24 aprilie 2024

Veteranul de război Alexandru Rădeanu a încetat din viaţă. Dumnezeu să îl odihnească!

radeanu1Unul dintre ultimii veterani de război ai Mangaliei, Alexandru Rădeanu, s-a stins din viaţă în această dimineaţă, la 95 de ani. Născut într-un sat din Bacău, la doar 22 de ani a fost trimis trimis pe front, întâi la la Odessa, apoi la Nikolayev, la Beliaevka… A fost luat prizonier de ruşi şi dus până la Donbas, lângă Novisatnski, în bazinul Doneţk, fiind pus să muncească într-o mină de cărbuni, dar şi ca tâmplar, meseria sa de bază. Timp de doi ani, familia sa, soţia şi copila, nu au ştiut de el. Abia după această perioadă, i-a fost permis să scrie, pe o carte poştală dublă, faptul că este în viaţă. După şase ani, în noiembrie 1948, a fost anunţat că poate pleca acasă.

„Când m-a văzut soţia, în pragul uşii, a înlemnit. Am început să plângem. Fetiţa, speriată, i-a spus că nu trebuie să primească „rusul“ în casă. A trecut mult timp până s-a obişnuit cu mine…“, îşi amintea, cu nostalgie, în urmă cu doi ani, povestind anii războiului pentru „Ediţia de Sud“, Alexandru Rădeanu. A ajuns la Mangalia în 1964, când s-a angajat pe şantier şi, ulterior, la Staţiunea Turistică Neptun, unde a lucrat ca tâmplar.

Veteran de război, Alexandru Rădeanu a fost o prezenţă nelipsită de la evenimentele dedicate eroilor neamului. De-a lungul timpului a fost răsplătit cu nenumărate distincţii, cum sunt medalia-Crucea Comemorativă a celui de-al doilea război mondial (1941-1945), Diploma de excelenţă – Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război (2007), Seniorii Cetăţii Callatis (2007), Diploma pentru merite deosebite aduse oraşului Mangalia şi Ţării.

Dumnezeu să îl ierte!