19 aprilie 2024

Doi migranţi sirieni şi două călăuze britanice, reţinuţi la Negru Vodă

 

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat doi cetăţeni sirieni care au încercat să intre ilegal în România, pe la frontiera verde, ajutaţi de doi cetăţeni britanici, care intenţionau să-i transporte în Germania cu un autoturism.

În data de 08.11.2015, în jurul orei 20.10, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Negru Vodă, planificaţi în serviciu pentru supravegherea frontierei cu ajutorul sistemului electronic, au observat în apropierea liniei de frontieră două siluete care se deplasau spre teritoriul României, pe jos, dinspre R. Bulgaria.

La nivelul S.P.F. Negru Vodă s-a dispus organizarea unei acţiuni specifice pentru depistarea si reţinerea celor două persoane. Astfel, în jurul orei 20.40, au fost reţinuţi doi bărbaţi care nu vorbeau limba română si care nu îşi justificau prezenţa în zona de frontieră, fiind conduşi la sediul sectorului pentru verificări.

În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că cei doi bărbaţi sunt cetăţeni sirieni, în vârstă de 17 şi 18 ani, care au încercat să intre ilegal în România.

Concomitent cu această acţiune, în urma extinderii cercetărilor, în apropierea oraşului Negru Vodă au fost identificaţi doi bărbaţi, cetăţeni britanici în vârstă de 22 şi 23 de ani, care au intrat legal in România cu un autoturism marca Ford Fiesta, înmatriculat în R. Bulgaria, despre care exista suspiciunea că au facilitat ajungerea celor doi bărbaţi sirieni pe teritoriul României. Ulterior, s-a stabilit ca aceştia intenţionau să-i preia şi să-i conducă pe cei doi migranţi sirieni până în Germania.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „trecerea frauduloasă a frontierei prin intrarea în ţară”, respectiv „trafic de migranţi”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 262, alin. 1 şi art. 263, alin. 1 şi 2 din Codul Penal, cercetările fiind continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.

În după-amiaza zilei de 09.11.2015, cei doi cetăţeni sirieni au fost predaţi autorităţilor de frontieră din R. Bulgaria conform acordului existent între cele două state, iar cele două călăuze britanice au fost audiate de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.