18 aprilie 2024

Templul Concordiei, amplasat în sensul giratoriu, conţine o copie a unui tratat unic în România!

sens2Timp de mai bine de jumătate de an, în plin centrul Mangaliei s-au derulat lucrări de reamenajare a sensului giratoriu, care au modificat radical aspectul zonei. Sensul giratoriu al Mangaliei, recunoscut, în urmă cu ani de zile, prin multitudinea de flori şi statuia de inox a “Pescăruşului”, şi, ulterior, prin palmierii amplasaţi în cerc, este, astăzi, un… templu roman. Edificiul a fost clădit în urma propunerii primăriei şi a unui colectiv de arhitecţi şi imbunătăţit la sugestia specialiştilor de la Muzeul de Arheologie “Callatis”.

Directorul Complexului Cultural “Callatis”, dr. Tatiana Odobescu, ne-a prezentat şi simbolistica celor gravate pe cele patru faţete ale monumentului amplasat în mijlocul templului, devenit un Sanctuar al Concordiei: “La ideea unuia dintre muzeografii noştri, Robert Constantin, s-a decis amplasarea unui altar votiv în mijlocul construcţiei amplasate în sensul giratoriu. Pe o parte a acestuia, a fost inscripţionat Tratatul de alianţă încheiat între Roma şi vechea Cetate a Callatisului. Acest document a fost identificat de profesorul T. S. Săveanu în colecţia particulară a dr. Horia Slobozeanu şi publicat, pentru prima oară, în Revista Dacia, în anii 1927-1932. Pentru cei e doresc să ştie ce semnifică această faţetă le putem spune că este vorba despre o copie a Tratatului încheiat între Callatis şi Roma, prin care se reglementa situaţia juridică a cetăţii de la malul Mării Negre, alături de restricţiile şi obligaţiile acesteia în cazul unui conflict. Callatisul avea, astfel, calitatea de civitas foederata, sens3păstrându-şi autonomia internă, posesia asupra teritoriului rural, fiind scutit de plata tributului şi de o eventuală staţionare a unei garnizoane romane”, a declarat, pentru “Ediţia de Sud”, dr. Tatiana Odobescu.

Începând cu Scarlat Lambrino, tratatul a fost datat în jurul anilor 72-71 a.Hr., ca o consecinţă a campaniei lui V. Lucullus pe coasta de vest a Mării Negre. Inscripţia originală se află în tezaurul Muzeului Naţional de Istorie Bucureşti şi reprezintă, spun muzeografii din Mangalia, unul dintre cele mai importante izvoare scrise ale istoriei României. “Este un document unic în România. Dacă vorbim într-o notă simbolică, prin adăugarea cuvintelor acestui tratat pe construcţia din sensul giratoriu, putemspune că aceasta ar putea fi asemuită cu un Templu al Concordiei”, a mai adăugat dr. Tatiana Odobescu.

Şi celelalte faţete ale altarului au câte o inscripţie, realizate tot la sugestia angajaţilor muzeului: un scut şi o sabie romane, un scut şi o sabie greceşti, iar pe ultima latură stema Mangaliei.

“Poporul callatian nu va permite, ca urmare a unei decizii publice neloiale, adversarilor şi duşmanilor poporului roman să traverseze domeniile lor sau acelea în care poporul callatian îşi exercită autoritatea cu scopul de a face război cu romanii sau cu aceia care vor fi sub autoritatea sa, nici ca urmare a unei decizii publice neloiale poporului callatian, să-i ajute cu arme sau nave sau cu alte donaţii pentru a face război cu poporul roman. Poporul roman nu va permite, ca urmare a oricărei decizii publice neloiale adversarilor sau duşmanilor poporului callatian să traverseze domeniile lor sau acelea în care poporul roman îşi exercită autoritatea cu scopul de a face război cu poporul callatian sau cu aceia care vor fi sub autoritatea sa, nici ca urmare a oricărei decizii publice neloiale poporului roman, să-i ajute cu arme sau nave sau cu alte donaţii pentru a face război cu poporul callatian. Dacă vreodată cineva declară război poporului roman sau acelora care sunt sub autoritatea sa, poporul callatian să acorde fără întârziere ajutor poporului roman. Dacă vreodată cineva declară război poporului callatian sau acelora care sunt sub autoritatea sa, poporul roman să acorde fără întârziere ajutor poporului callatian. Dacă poporul roman şi poporul callatian doresc să elimine ceva din această alianţă, aceasta va fi permis ca urmare a unei decizii publice provenite din voinţa comună a celor două părţi; şi ceea ce va fi adăugat sau inclus în alianţă, astfel încât ceea ce a fost eliminat trebuie exclus de la alianţă. Fie ca această alianţă să fie înscrisă pe o tablă de bronz, iar una să fie depusă la Roma pe Capitoliu şi alta la Callatis, în piaţa cea mai vastă pentru sanctuarul Concordiei”.

sens1