25 aprilie 2024

”DOBROGEA – MOZAIC ETNIC”

IMG_0001Sub această denumire, vineri, 11 decembrie 2015, la ora 13, în Căminul Cultural al comunei 23 August s-a desfășurat o activitate cultural-artistică dedicată Zilei Minorităților Naționale.

La inițiativa Comisiei de Interculturalitate a Școlii Gimnaziale ”George Coșbuc” 23 August și cu sprijinul administrației locale s-a organizat un spectacol dedicat etniilor conlocuitoare din Dobrogea. Au acceptat provocarea și au evoluat pe scenă ansamblul de dans folcloric românesc ”Tradiții dobrogene” din Pecineaga, ansamblul folcloric ”Mugur de Folclor” al Școlii Gimnaziale ”Gala Galaction” Mangalia, ansamblul de dansuri turco-tătare din Mangalia, grupul vocal ”Ceaika” al Comunității Rușilor-lipoveni din România, filiala Mangalia, interpreta Bianca Duțu și solista din Republica Moldova, Antonina Lăcătuș, precum și grupul vocal ”Voci de cristal” al Școlii Gimnaziale ”Nicolae Iorga” Moșneni.

Printre invitații de seamă prezenți la eveniment amintim: primarul comunei 23 August, Mugur Viorel Mitrana, primarul comunei Pecineaga, Lili Pâslaru, insp. Vincențiu Geoglovan, oameni de afaceri din zonă și alții.

În deschiderea evenimentului, elevii pregătiți de instructorul de dans Gina Nicolin ne-au oferit un moment de dans dobrogean. A urmat grupul coral ”Ceaika”, cu frumoasele piese rusești, IMG_9928contracarate de solista vocală Bianca Duțu, cea care și-a adus aminte că…”Aseară ți-am luat basma”. Grupul de dansuri turco-tătare a fost urmat de Adilburi Elif, care a recitat un poem numit ”Limba maternă” și a prezentat cărțile reprezentative despre istoria și tradițiile etniei sale, cărți care au alcătuit o frumoasă expoziție. Ansamblul ”Mugur de Folclor” pregătit de doamna Georgiana Simionov de la Școala Gimnazială ”Gala Galaction” Mangalia a surprins publicul cu obiceiul ”Capra” și cu o interpretare originală a unui dans bătrânesc. Antonina Lăcătuș a cântat în limba rusă, dar și în limba română, iar corul școlii din Moșneni a dat glas frumoaselor colinde românești.

Spectacolul a fost completat de Târgul de Crăciun organizat de Asociația de Părinți a școlii comunei 23 August. La standuri s-au vândut ornamente hand-made pentru Crăciun, dulciuri,dar și bucate tradiționale, precum nelipsitele sarmale. Iată cum învață copiii să dăruiască, să facă voluntariat adevărat și să strângă fonduri pentru o cauză nobilă: educație de nivel european.